Merve Ozturk
Merve Ozturk Meubels & accessoires 27 dec 2020

Alles wat je wilt weten over een wollen vloerkleed (lekker warm aan de voetjes!)

Een wollen vloerkleed ziet er enorm cozy uit en is lekker warm aan je voeten, wat uiteraard perfect is voor koude winterdagen. Ze bestaan in alle formaten en bevatten de mooiste motieven. Of je je hele woonkamer bedekt met een wollen vloerkleed of een kleine in de hal plaatst – het staat hoe dan ook mooi.

Toch is mooi alleen niet genoeg. Ondanks dat wol de meest gebruikte natuurlijke vezel in vloerbedekking is, heeft het (net zoals alles) zo zijn voordelen en nadelen – en die zetten we vandaag voor je op een rijtje.

Dit zijn alle voor- en nadelen van een wollen vloerkleed

Voordelen

1. Een wollen vloerkleed is duurzaam

Wollen tapijten staan ​​erom bekend tientallen jaren mee te gaan in een huis als ze goed worden onderhouden. Dat komt omdat wol van nature een veerkrachtige vezel is. Dar betekent dat een wollen vloerkleed een goede textuur heeft en weet zijn uiterlijk te behouden.

2. Wol kan goed tegen vuil

Een ander voordeel is het feit dat een wollen vloerkleed goed tegen vuil kan. Zo blijft stof of vuil op het vloerkleed liggen in plaats van dat het in de stof trekt. Op deze manier is alle vuil makkelijker weg te halen met een stofzuiger.

Lees ook: Je kunt het maar beter in 1 keer goed doen: zó kan je het beste stofzuigen

3. Een wollen vloerkleed is vlambestendig

In tegendeel tot synthetische vezels is wol vlambestendig. Als er een kaars of brandende sigaret op je vloerkleed valt hoef je je niet druk te maken dat je hele vloerkleed straks in vlammen staat. Het enige wat zal gebeuren is dat er zwarte brandvlekken ontstaan.

Als je dus een vloerkleed voor je open haard wilt plaatsen, kun je het beste kiezen voor een wollen vloerkleed. Toch wordt dit afgeraden, omdat de vonken die eruit springen je vloerkleed kunnen aantasten.

4. Natuurlijke luchtbevochtiger

Heb je vaak last van droge lucht in huis? Dan is het een idee om een wollen vloerkleed aan te schaffen. Deze werkt namelijk als een natuurlijke luchtbevochtiger. Als de lucht vochtig is, neemt je wollen vloerkleed het overtollige vocht uit de lucht op. Als de lucht droger is, geven de vezels automatisch het vocht weer af. Op deze manier zorgt je vloerkleed voor een goede vochtgehalte in huis (wat ook een groot voordeel is voor je planten).

5. Hypoallergeen

Nog een voordeel: een wollen vloerkleed is misschien wel je beste vriend als je een allergie hebt voor huisstofmijt. Omdat de stof zo goed ademend is zul je minder snel last krijgen van schimmels en bacteriën.

Nadelen

1. Een wollen vloerkleed vraagt om veel onderhoud

In vergelijking tot vloerkleden die zijn gemaakt van synthetische vezels, kost het meer werk op een wollen vloerkleed te onderhouden. Om de zoveel tijd moet ‘ie professioneel worden gereinigd. Mede omdat wol dus een natuurlijke vezel is, is er een kans dat je vloerkleed krimpt als je ‘m verkeerd onderhoud – en dat wil je natuurlijk niet.

2. Je kan (mogelijk) meer last krijgen van vlekken

We benoemden net een voordeel dat een wollen vloerkleed goed tegen vuil kan, maar helaas niet zo goed tegen vlekken. Dat komt omdat wol zeer absorberend is. Als je een glas rode wijn hebt laten vallen op je wollen vloerkleed en het is opgenomen, is het vrij lastig om die vlek er nog uit te krijgen

Het helpt om de vlek zo snel mogelijk te behandelen: Oeps – een vlek in je vloerkleed! Met deze tips krijg je ‘m sowieso schoon

3. Wateropname

Een wollen vloerkleed kan dan wel werken als een natuurlijke luchtbevochtiger, maar als je vloerkleed in contact komt met veel vloeibaar water is er een grote kans dat de vezels beschadigen en wateroverlast geven. Daarnaast heeft een ‘ie de neiging om vocht vast te houden.

Dit betekent dat een wollen vloerkleed niet zo geschikt is om in de badkamer te plaatsen. Omdat het daar vrijwel altijd vochtig is krijgt je vloerkleed niet echt de kans om uit te drogen. Daarnaast stap je waarschijnlijk vaak op je wollen vloerkleed met natte voeten. Er is dan een kans dat je last krijgt van schimmel.

4. Je betaalt er wat voor

Last but not least: wol is één van de duurste tapijtvezels. Je betaalt dus veel meer voor een wollen vloerkleed dan voor een vloerkleed dat is gemaakt van synthetische vezels of nylon. Daar staat wel weer tegenover dat ‘ie lang mee gaat en het dus een goede investering kan zijn (zolang je ‘m goed onderhoud).

Meer lezen over vloerkleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The SpruceHome DecoHome Reference

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over een wollen vloerkleed (lekker warm aan de voetjes!)
Sluiten