Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 13 apr 2021

Witte vlekken op je terracotta potten? Zo komt het én zo kom je er vanaf

Je verzorgt je planten natuurlijk met veel liefde, en dan blijkt ineens dat de terracotta potten waar ze in staan ook wat liefde nodig hebben. Het kan namelijk zijn dat er witte vlekken op je terracotta pot ontstaan. Wij leggen uit hoe je dit kan voorkomen én (voor als het al te laat is) hoe je ervan af komt.

Maar eerst antwoord op de vraag: hoe komen die vlekken eigenlijk op die potten?

Witte vlekken op je terracotta potten: hoe ontstaan ze?

Bij het voorkomen en verwijderen van de witte vlekken is het goed om te weten waardoor ze ontstaan en het is eigenlijk heel simpel. De vlekken ontstaan door het water dat je gebruikt om je planten water te geven.

Het materiaal van de plantenbakken voert overtollig water af waardoor er mineralen achterblijven op de pot. Hierdoor ontstaan de kalkachtige, witte vlekken.

Terracotta bloempot in huis? Vergeet dít niet voor je ‘m neerzet

Hoe voorkom je de witte vlekken

Om de witte vlekken op jouw terracotta potten te voorkomen kan je ervoor kiezen om je planten water te geven met regenwater of gedestilleerd water. In kraanwater zitten namelijk allemaal extra mineralen die niet in regenwater of gedestilleerd water zitten.

Een leuke regenton in je tuin kan hierbij helpen maar mocht je het simpeler willen aanpakken: je kan het kraanwater ook een nacht in een emmer/bak laten staan.

Dit helpt om sommige mineralen te helpen verdrijven, maar je leest het al: sommige mineralen. Je kan dus alsnog het best gaan voor regenwater of gedestilleerd water.

Voor als het al te laat is

Als jouw terracotta potten al onder de witte vlekken zitten, zit er nog maar een ding op: het verwijderen. Gelukkig is dit niet zo moeilijk en kan je het snel verhelpen. Je schrobt het namelijk zo weg met een oplossing van water en azijn.

Vergeet niet om, voordat je begint met schrobben, de plant uit de pot te halen. Je kan voor het schrobben een grove schoonmaakborstel gebruiken. Zo zien jouw terracotta plantenbakken er binnen no time weer als nieuw uit.

Fun facts: dit wist je nog niet over de standaard terracotta bloempot

Terracotta potten witte vlekken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Reageer op artikel:
Witte vlekken op je terracotta potten? Zo komt het én zo kom je er vanaf
Sluiten