Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Tips 7 jun 2019

De ultieme gids voor het kiezen van de juiste tint wit op de muur

Wit is wit, zou je zeggen. Maar ondanks dat de ‘kleur’ officieel geen kleur is, komt wit in allerlei tinten. Witte muurverf kiezen voor in huis is dus niet zo eenduidig als het klinkt. Want de juiste tint op de muur kan veel verschil maken.

Wij vertellen je met de tips van verfmerk Clare hoe je de juiste tint witte verf voor op de muur vindt.

Witte muurverf kiezen

Wit is een all time klassieker in huis. Het is tijdloos, het kan niet misgaan en het past overal bij. Een nieuw likje witte muurverf kan je huis weer als nieuw doen aanvoelen.

Het enige lastige aan wit in huis is het kiezen van de juiste tint. Want geloof ons, dat kan veel betekenen voor je interieur. Alleen: hoe vind je de goede tint wit voor jou tussen ál die verschillende kleurnuances.

Met deze tips vind je de beste tint witte muurverf voor jouw interieur.

Warme vs. koude tinten muurverf

We zeiden het al: wit houdt niet op bij wit alleen. Zo heb je al een verschil tussen warme tinten wit en koude tinten wit, maar ook de diepte van de kleur maakt verschil.

Witte muurverf met een warme tint is enorm veelzijdig en werkt goed in elke kamer. Koude tinten werken juist beter in ruimtes waar andere koele kleuren (zoals blauw en groen) aanwezig zijn. Een neutrale witte verf werkt het beste als je een strak museum-gevoel in huis wilt creëren. Een neutrale kleur zorgt ervoor dat andere kleuren eruit springen.

Ben je niet zeker van je zaak? Dan is de neutrale muurverf de beste optie.

Hou rekening met andere kleuren in de ruimte

Witte muren in je interieur zijn erg bepalend in de ruimte. Ze kunnen kleuren eruit laten spatten en spelen met het licht in de ruimte. Hou bij het kiezen van de juiste tint verf daarom rekening met de ruimte.

In een lichte kamer kunnen dingen van buiten of vanuit andere kamers reflecteren op jouw muur (zoals die fel blauwe muur in de kinderkamer).

Ook de kleur van je meubels in huis kunnen van invloed zijn. Misschien heb je veel industriële meubels met koude tinten en materialen. Kies voor een witte muurverf die de bestaande kleuren in de ruimte complementeren.

Handig: 5 vragen om jezelf te stellen bij het kiezen van een nieuwe kleur verf

Hou rekening met het zonlicht

Ook het zonlicht dat wel of niet in de kamer schijnt, is van invloed op de uiteindelijke uitwerking van jouw witte muur. Een kamer met licht later op de dag en daardoor koeler licht kan baat hebben bij een warme tint wit. Bij een kamer met ramen op het zuiden schijnt overdag veel en warm licht naar binnen, waardoor een koele tint wit deze warmte helpt neutraliseren.

Heb je een kamer daar tussenin? Dan verandert het licht gedurende de dag. Houd hier rekening mee en kijk wat jij belangrijk vindt om te accentueren en welk effect je wilt creëren.

Test je witte muurverf

Verf nooit je muur wit zonder de tint eerst te testen. Kijk eerst goed wat de verf doet in natuurlijk licht, maar ook in het licht van de lamp – zowel overdag als ‘s avonds. Het kan echt geen kwaad om een paar dagen te kijken hoe de kleur bevalt voordat je naar de kwast grijpt.

Meer over muren verven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ultieme gids voor het kiezen van de juiste tint wit op de muur
Sluiten