Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 9 jun 2019

Doei vette vingers en zwarte vegen: zo krijg je jouw geverfde muur weer helemaal wit

Witte muren geven je inrichting vaak een cleane look. Ten minste, als je muren ook echt wit en schoon blijven natuurlijk. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het gebeuren dat er een glas tegenaan gaat. Als dat gebeurt wil je jouw witte muren schoonmaken, maar hoe pak je dat eigenlijk het beste aan?

Voordat je in de weer gaat met vitte verf, zijn er nog een aantal simpelere oplossingen die je kan proberen.

Vlekken door vette vingers

Als je een witte muur vaak aanraakt, of met vieze vingers aanraakt, ontstaat er een soort grijzige vlek. Alleen een vochtige doek helpt helaas niet en soms wordt de vlek daar alleen maar door uitgeveegd.

De oplossing: vochtige schoonmaakdoekjes. Vaak is de vlek hierdoor heel makkelijk weg te krijgen. Schoonmaakdoekjes bevatten namelijk zeep met een ontvettende werking. Er zijn veel verschillende soorten doekjes te koop, dus check achterop de verpakking even of er geen bleekmiddel in de doekjes zit. Je wilt het natuurlijk niet alleen maar erger maken…

Helpen schoonmaakdoekjes niet bij witte muren schoonmaken?

Krijgt een vochtig schoonmaakdoekje jouw vlek niet weg? Geen paniek, je hebt altijd nog het krachtige ontvettingsmiddel ammoniak achter de hand. Leng de ammoniak wel aan met water, anders wordt ‘ie te krachtig. Voor al deze tips geldt trouwens dat je ze het beste eerst even kunt uittesten op een stukje muur die niemand ziet, achter het tv-meubel bijvoorbeeld.

Wijnvlekken op witte muren schoonmaken

Als er wijnvlekken of andere hardnekkige vlekken op je witte muur terecht zijn gekomen, zal je de big guns moeten gebruiken. En met die big guns bedoelen we zout, Spa rood of bleekmiddel (extra tips: verdund chloor, tandpasta of schimmelreiniger – ja, echt!).

Zout doet al vaak wonderen om je hardnekkige vlek schoon te krijgen. Dit doe je door de vlek met zout te bedekken en een plankje of stuk karton er tegenaan te houden. Het zout zuigt dan de wijn op. Als zout niet doet wat je gehoopt had, kan je Spa Rood gebruiken. Als het goed is weekt het koolzuur de wijn los van de muur, waarna je een natte doek kunt gebruiken om de wijn voorzichtig weg te vegen. Werkt het niet? Probeer het dan voorzichtig met wat bleekmiddel.

Toch oververven?

Als bovenstaande tips niet werken, zal je helaas toch het blik verf open moeten trekken. Maar probeer ook dit eerst uit op een stuk muur die je niet echt ziet, want er kan een kleurverschil ontstaan. Omdat de verf op de muren kan zijn verkleurd door zonlicht, kan het zelfs zijn dat dezelfde kleur verf niet het gewenste resultaat krijgt.

De truc is daarom om niet echt te verven, maar om met de kwast op en rond de vlek te deppen. Als zelfs dit niet werkt, kan je het beste naar de specialist gaan om een kleur te laten mengen.

Grote schoonmaakbeurt houden?

Witte muur schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doei vette vingers en zwarte vegen: zo krijg je jouw geverfde muur weer helemaal wit
Sluiten