CH24 Wishbone Chair door Hans Jørgen Wegner voor Carl Hansen

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

We vonden het wel weer tijd voor fijn, Scandinavisch design. En deze Wishbone Chair van Hans Jørgen Wegner heeft volgens ons alles waar Scandinavisch design voor staat: natuurlijke materialen, eigentijds design en natuurlijk de less is more gedachte.

Bekijk hier onze favoriete stoelen uit Scandinavische interieurs.

ch24_mix_back

Het ontwerp

De Wishbone Chair is zo’n typische stoel die je kunt omschrijven als ‘mooi in al haar eenvoud’. En ondanks dat de stoel er vloeiend en eenvoudig uitziet, zitten er wel honderden handelingen in het productieproces. De stoel met Y-vormige zitting werd in 1950 ontworpen, en sindsdien wordt de Wishbone Chair non-stop geproduceerd. Het woord produceren doet het productieproces eigenlijk geen eer aan, want het maken van de stoel is echt vakmanschap. Het hout wordt met de hand bewerkt en de zitting – die bestaat uit zo’n 120 meter aan papieren koord – wordt met de hand geweven.

De Wishbone Chair wordt verkocht in vele soorten. Van gezeept beukenhout, tot geolied kersenhout en lak in verschillende kleuren. Door de vloeiende vormen en de smalle houten constructie heeft de stoel een elegante look. En ook niet onbelangrijk: hij zit heerlijk!

ch24_ch338_walnut

Ook leuk om te weten

  • De stoel wordt ook wel ‘de Y-stoel’ genoemd. Deze naam heeft de stoel te danken aan de beroemde rugleuning
  • Hans Jørgen Wegner wilde met dit ontwerp vormgeving, vakmanschap en functionaliteit met elkaar combineren
  • De Wishbone Chair was de eerste samenwerking tussen Wegner en de Deense producent Carl Hansen

The chair does not exist. The good chair is a task one is never completely done with

Wishbone Chair

Hans Jørgen Wegner
Hans Jørgen Wegner (1914-2007) werd geboren in het zuiden van Denemarken. Als kind werkte hij als leerling bij meubelontwerper H. F. Stahlberg. In deze tijd ontwikkelde hij zijn liefde voor hout. Na deze periode en vele exposities besloot Wegner te gaan studeren aan The Danish Design School. Volgens Wegner mocht een stoel nooit ‘een achterkant’ hebben. Elke kant van de stoel moest er gestileerd uitzien. Hij werkte veel samen met andere ontwerpers, waaronder Arne Jacobsen. In zijn carriere ontwierp hij ongeveer 500 stoelen, waarvan er 100 in productie werden genomen en nog steeds worden gezien als interior icons. De Wishbone Chair is daar zeker één van!

Onze vorige Interior Icons gemist? Die ging over de Dombo Mug van de Nederlandse ontwerper Richard Hutten.

Reageer op artikel:
CH24 Wishbone Chair door Hans Jørgen Wegner voor Carl Hansen
Sluiten