Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 17 mrt 2020

Goed project voor de thuisblijver: je winterkleding opruimen!

Oké, het kan inderdaad nog behoorlijk koud zijn buiten, maar de winter komt echt langzamerhand tot een einde. En nu je waarschijnlijk toch zeeën van tijd hebt vanwege de quarantaine, is dit het perfecte moment voor je winterkleding opruimen en opbergen.

Door het opruimen van je winterkleding heb je weer meer overzicht in je kledingkast en kun je ruimte maken voor zomerse kleren. Want in de zomer hebben we pas echt zin.

Je winterkleding opruimen in 4 stappen

Stap 1: uitzoeken

Het is zonde tijd te spenderen aan het opruimen van kleren die je uiteindelijk nooit meer gaat dragen. Zoek je kleding dus uit.

Wees kritisch! Heb je iets de hele winter niet gedragen of heb je er na die ene keer dragen nooit meer aan gedacht; doe het gewoon weg! De kans is klein dat je het ooit nog gaat dragen. Doneer de kleren wanneer ze er nog goed uitzien aan een goed doel.

Stap 2: wassen

Je spullen moeten in een goede staat zijn voordat je ze opruimt. Zorg er dus voor dat je ieder kledingstuk dat vies ruikt of vlekken heeft, wast voordat je ze gaat opvouwen.

Als je dat niet doet, neemt de rest van je kleding wellicht de vieze geurtjes over of komen de vlekken nooit meer uit je kleren. En dat zou toch zonde zijn.

Was de kleren alleen met basic wasmiddel en geef ze genoeg tijd om te drogen, anders zijn de kleren aantrekkelijker voor beestjes.

Stap 3: geschikte opbergruimte vinden

Voor het opbergen van je winterkleding kun je gebruik maken van vacuumzakken of plastic opbergbakken om je kleding netjes te houden.

Je spullen blijven het mooist wanneer je ze netjes opvouwt of ophangt; prop niet alles maar gewoon in een opbergbak. Zorg ervoor dat gevoelige stoffen, zoals leer, lekker kunnen ademen.

Verder kun je bij het opvouwen van speciale vintage items ervoor kiezen om ze in te pakken met tissuepapier. Zo blijven ze het mooist en voorkom je bijvoorbeeld dat kleurtjes afgeven.

Stap 4: winterkleding opruimen

Kijk vervolgens naar de beste manier om jouw winterkleding op te ruimen. Heb je in je kledingkast nog ruimte om wat spullen op te hangen? Maak hier dan gebruik van. Grote winterjassen blijven bijvoorbeeld echt het mooist wanneer je ze gewoon lekker ophangt.

Voor de rest kun je spullen prima opvouwen; je moet er alleen rekening mee houden dat er kreukels in kunnen zitten wanneer je ze weer uit de berging haalt.

Schoenen kun je ook prima opbergen in plastic bakken. Vul je schoenen met een prop oude kranten zodat ze hun vorm niet verliezen.

Plastic bakken zijn handig om te gebruiken zodat je kunt zien wat erin zit, maar je kunt er ook voor kiezen om winterkleding op te bergen in vakantiekoffers of tassen die je niet vaak gebruikt. Wel is het dan handig om te labelen waar wat inzit, zodat je het gelijk kan pakken wanneer je iets nodig hebt.

Berg je kleding vervolgens op in een droge donkere plek.

Opruimkriebels gekregen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed project voor de thuisblijver: je winterkleding opruimen!
Sluiten