Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 10 sep 2016

Wildernis: de ‘hard-to-kill-plant’ Sansevieria

Wildernis is een kamerplanten- en stadstuinwinkel in Amsterdam met een missie: de stad groener maken, zowel binnen als buiten het huis. Maar ja, zoveel planten, zoveel moeilijke namen en verzorgingsinstructies… Waar begin je? En hoe? Geen zorgen, groene vingers kun je kweken! Mila van de Wall, co-founder van Wildernis, geeft tekst en uitleg op Roomed. Deze keer: een plant die niet zo gauw doodgaat.

Je kent ‘m wel toch? De Sansevieria, oftewel vrouwentong? Waarschijnlijk vooral van jaren ’70 foto’s van bakken vol met Sansevieria Laurentii of Sansevieria Zeylanica, de soort met de brede bladeren. Voor veel mensen heeft deze klassieker een iets te groot retro-gehalte. Daarom hebben we bij Wildernis ook vaak andere soorten in huis. Waaierachtig; als kleine spinnetjes; lange verticale sprieten: deze plant kent wel 70 familieleden! Gelukkig maar, want ze zijn ijzersterk en zo makkelijk te verzorgen.

Bron: Wildernis

Niet teveel water

De sansevieria gedijt het best onder liefdevolle verwaarlozing. Geef ‘m dan ook liever te weinig dan teveel water. De aarde moet tussen de gietbeurten door goed uitdrogen, net als bij een cactus. Teveel water is doodsoorzaak nr. 1 bij planten! In de zomer komt dat neer op ongeveer één keer in de 10 à 15 dagen water geven en in de winter is één keer per maand voldoende.

Veel of weinig licht?

Je kunt ‘m op vele plekken in huis kwijt, ook in donkere hoeken en zelfs in de buurt van de verwarming. Het enige wat deze de Sansevieria niet leuk vindt, is een te lang brandende middagzon.

>> deze kamerplanten blijven zelfs in het meest donkeren huis leven

Bron: Wildernis
Bron: Wildernis

Waarom de Sansevieria goed voor je is

Alle soorten planten zijn goed voor je huis, maar de Sansevieria is ook nog eens een zogenaamde ‘zuurstofplant’. Hij zet giftige stofjes om in zuurstof en zorgt voor een goeie luchtvochtigheid in je huis.

Geef deze plant de ruimte

Geef je plant een ruime pot, want hij groeit hard en maakt snel nieuwe babyscheuten om zijn kluit. Barst ‘ie bijna uit zijn pot? Dan moet je ‘m verpotten. Trek de plant uit zijn container, schudt de aarde eraf en zet hem in een iets ruimere bak met verse biologische potgrond. Je kunt ook zelfs van één plant twee maken doordat de stukken makkelijk uit elkaar te trekken zijn.

Kortom, ben je slecht met planten? Zet deze plant dan bovenaan je lijst. De Sansevieria is echt hard to kill.

Bron: Wildernis

MEER LEZEN
Vorige keer schreef ik over manieren om planten aan de muur te hangen en zo creëer je de echte Wildernis stijl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wildernis: de ‘hard-to-kill-plant’ Sansevieria
Sluiten