Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 25 jun 2016

Wildernis: alles over de buitenaards mooie Calathea

Wildernis is een kamerplanten- en stadstuinwinkel in Amsterdam met een missie: de stad groener maken, zowel binnen als buiten het huis. Maar ja, er zijn zoveel planten met moeilijke namen en verschillende verzorgingsinstructies. Waar begin je dan? Geen zorgen, groene vingers kun je kweken! Mila van de Wall, co-founder van Wildernis, geeft je op Roomed tekst en uitleg. We trappen af met de Calathea.

Bij Wildernis zijn we gek op Calathea’s, omdat ze de meest bizarre bladtekeningen hebben. Het komt in de winkel regelmatig voor dat een klant heel lang voorovergebogen naar een Calathea staart en daarna twijfelend komt vragen of we niet zelf die mooie tekeningen op de bladeren hebben gemaakt. Nee, echt niet! Calathea’s zijn gewoonweg buitenaards mooi.

Marantaceae-familie

De Calathea wordt ook wel Maranta genoemd. Dat komt waarschijnlijk doordat beide soorten planten behoren tot de ‘Marantaceae-familie’. De Maranta is een andere plant, maar omdat ze nauwe familiebanden hebben, vragen ze wel dezelfde verzorging

Hoe houd je de Calathea in leven?

Calathea’s komen oorspronkelijk uit het tropische Zuid-Amerika en houden dus van vochtige lucht. Probeer ze daarom in de zomer zoveel mogelijk te besproeien, het liefst een paar keer per week. In de winter is één keer per week genoeg. De aarde van de plant moet vochtig blijven, maar pas op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Daardoor gaan de wortels namelijk rotten.

Gebruik gekookt water

Voor het sproeien is het goed om gekookt water (of regenwater) te gebruiken. Zo krijg je geen kalkvlekken op de bladeren. Wil je het helemaal goed aanpakken? Gebruik dan voor het gieten ook gekookt water of regenwater op kamertemperatuur. Dit is het beste voor kamerplanten, maar hoeft niet per se.

Maak de bladeren schoon

Veeg de bladeren regelmatig schoon met een doekje (behalve de Calathea Zebrina, deze heeft fluweelachtige bladeren) – zo kunnen de bladeren goed de lucht in je huis zuiveren. Krijgt je Calathea bruine bladranden? Dan zit er te weinig vocht in de lucht. De oplossing is sproeien, sproeien en nog meer sproeien. Heeft de plant een bleek blad? Dan staat ‘ie te vaak in de directe zon.

Welke plek in huis geef je de Calathea?

De Calathea houdt niet van direct zonlicht. Maar buiten dat kan de plant zowel op lichte als op een donkere plaats in huis staan. Staat hij op een echt donkere plek (een paar meter van het raam vandaan)? Zet ‘m dan in de winter wat lichter. Geef je Calathea in het groeiseizoen (lente en zomer) om de twee weken een lage dosering plantenvoeding. In de winter hebben planten veel minder voeding nodig, of zelfs helemaal geen.

De Calathea beweegt!

Ook leuk: de Calathea beweegt! Als een soort satellietschotels draaien de bladeren zich richting het licht. Keer je de plant, dan passen de bladeren zich weer aan. En als het donker wordt, vouwt hij zijn bladeren dicht; bij het ochtendgloren gaan ze weer open. Net als alle andere kamerplanten zuivert de Calathea de lucht in je huis, zorgt hij voor een goede vochtigheidsgraad en laat hij je stressniveau dalen. Plantpower!

Meer weten over de Wildernis? Bekijk ons report.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wildernis: alles over de buitenaards mooie Calathea
Sluiten