Wildernis: 5x groen op het balkon, de stoep of het dakterras

Wildernis is een kamerplanten- en stadstuinwinkel in Amsterdam met een missie: de stad groener maken, zowel binnen als buiten het huis. Maar ja, er zijn zoveel planten met moeilijke namen en verschillende verzorgingsinstructies. Waar begin je dan? Geen zorgen, groene vingers kun je kweken! Mila van de Wall, co-founder van Wildernis, geeft je hier op Roomed tekst en uitleg. Deze keer: de beste planten voor in potten en bakken voor groen op het balkon, de stoep of het (dak)terras.

Hèhè, eindelijk is het tenminste écht buitenweer aan het worden en ook de vakantie komt er voor velen aan. Tijd om de boel eens goed op te groenen. Jazeker, dat kan nu nog prima, ook als je geen tuin hebt! Want met groen in potten en bakken kan je superveel. De truc is om vaste en wintergroene planten uit te kiezen. Zo heb je in de herfst en winter ook nog moois om naar te kijken en de planten komen volgend jaar gewoon weer terug.

1. Let op de ligging

Als je planten koopt (gewoon online, lekker makkelijk) is het verstandig om goed te letten op de ligging van jouw ‘groene’ plek. Is dat op het zuiden, dan heb je veel zon. Toppers hiervoor zijn Anjers (Dianthus), Engels gras (Armeria maritima ‘Splendens’), kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), lavendel (Lavandula) en ook Rode zonnehoed (Echinacea, zie foto) kan prima. Een balkon of terras op het oosten is ook vrij zonnig, dan zijn de ooievaarsbek (Geranium), Zeeuws knoopje (Astrantia), ereprijs (Veronica) en duifkruid (Scabiosa) geschikt.

Ligt jouw groene hemel op het westen? Dan kan het hard waaien, sterke planten zijn dan handig zoals schoenlappersplant (Bergenia), wintergroene ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum), leliegras (Liriope) en vrouwenmantel (Alchemilla). Op het noorden kies je planten die goed tegen weinig licht kunnen. Denk aan hartlelie (Hosta), akelei (Aquilegia), gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), purperklokje (heuchera), wintergroene varens zoals de eikvaren (Polypodium) en wintergroen siergras zoals Carex of blauw schapengras (festuca).

2. Groen, groen en nog meer groen

Groenblijvende struiken die het goed doen in een pot zijn buxus, hulst, kardinaalsmuts (Euonymus fortunei), olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) en kleinbladige laurierkers. En klimop natuurlijk. Wil je struiken met bloemen, dan zijn winterheide (Erica carnea) en zoete buxus (Sarcococca) een aanrader. Ook struikjes met bessen zijn mooi, denk dan aan: skimmia’s, Gelderse roos (Viburnum opulus) en bergthee (Gaultheria procumbens).

3. Het hele jaar door groen

Meer groen op het balkon wil je natuurlijk het liefst het hele jaar door. Vaste planten die goed tegen de kou kunnen zijn kleine maagdenpalm (Vinca minor), huislook (Sempervivum), Japanse sierkool, Cyclamen coum en bamboe. Ook een optie: Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei). Ziet er tropisch uit, maar houdt het uit tot -17 graden. Plant ‘m wel in een grote, diepe pot!

4. Potten en bakken

Qua potten en bakken kun je het zo bont maken als je wilt, zolang er maar een gat in zit, zodat het water weg kan lopen. Je kunt ook altijd zelf een gaatje boren met een steenboortje. Leg wat scherven over het gat voordat je de bakken gaat vullen. Hiervoor gebruik je goeie biologische pot- of tuingrond. Dat is belangrijk, want de grond moet luchtig blijven. Goedkope potgrond is uit den boze. Daarin ontbreken de juiste grondstoffen en het gaat klonteren (zwarte brokken). Niet doen dus.

5. Water geven

And last but not least: geef je planten in potten regelmatig water. Zomers minimaal één à twee keer per week (op hete dagen zelfs bijna elke dag) en blijf ook gieten in de rest van het jaar, zelfs in de winter. Gedoe? Ja dat wel. Maar van dat geklooi met aarde en plantjes word je happy, relaxt en groen is goed voor de natuur. Nou, dat is nog eens een win-win-situatie.

MEER LEZEN
Vorige keer schreef Mila over de Calathea, een prachtige kamerplant. En lees ook ons verslag van een bezoek aan Wildernis.

Reageer op artikel:
Wildernis: 5x groen op het balkon, de stoep of het dakterras
Sluiten