Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 19 nov 2020

Zó doe je dat: 6 tips voor het schoonmaken van je wijnglazen

Om zo lang mogelijk te genieten van je prachtige wijnglazen dien je ze goed schoon te maken en goed te onderhouden – en wij geven je graag de handigste tips mee. Borrelen is immers tien keer leuker met nette, schone wijnglazen.

Vergeet alles wat je wist over het schoonmaken van wijnglazen, met deze tips heb je straks nog veel langer plezier van ze.

Wijnglazen schoonmaken doe je op deze manier

1. Stop ze met een gerust hart in de vaatwasser

Misschien dacht je tot nu toe dat je wijnglazen met de hand wassen veel beter was, maar dat hoeft niet per sé. Je kunt ze gewoon wassen in de vaatwasser – dat is zelfs de beste manier om wijnglazen te wassen. Wel is het zo dat je ze beter alleen kunt wassen, dus zonder ander servies. Op deze manier verklein je de mogelijkheid dat ze tegen elkaar aankomen en het glas breekt.

Was de glazen op het bovenste rek van de vaatwasser. De meeste vaatwassers hebben een glazenhouder, als jouw machine dat ook heeft is het natuurlijk handig om ze daarin te plaatsen. Deze is tenslotte gemaakt om jouw glazen op hun plek te houden.

Tip: gebruik een vaatwastablet speciaal voor glas zodat je glazen er net zo glanzend uitkomen.

Lees ook: 7 dingen die je vandaag nog kan schoonmaken met de vaatwasser

2. Gebruik geen spons

Als je ze toch liever met de hand wast, gebruik dan in ieder geval geen spons. Een oude spons kan het glas namelijk beschadigen en zorgt bovendien voor de meest voorkomende breuk – en dat wil je natuurlijk niet. Een zachte schone doek werkt beter. Maak de doek warm en gebruik een kleine hoeveelheid afwasmiddel om je wijnglazen voorzichtig schoon te maken.

3. Houd je glazen niet met twee handen vast

Een andere fout dat veel wordt gemaakt is dat het glas met twee handen wordt vastgepakt. Op deze manier kan de steel breken omdat hij onder te veel druk komt te staan. Concentreer je op het schoonmaken van de rand en de buitenkant van je wijnglas. De binnenkant is nooit echt heel vet, want je vingers raken de binnenkant niet aan.

Om de binnenkant ook goed schoon te maken en de aangekoekte wijnresten weg te spoelen, kan je wat warm water en afwasmiddel draaien en vervolgens goed afspoelen. Je hoeft niet in de weer te gaan met een afwasborstel.

Tip: houdt het glas altijd zo laag mogelijk in de gootsteen. Als je wijnglas uit je handen glijdt valt ‘ie niet direct van een hoog afstand.

4. Droog ze niet ondersteboven op een metalen rek

Wanneer je jouw wijnglazen ondersteboven laat opdrogen op een metalen of houten rek, kunnen de randen beschadigen. Daarnaast vergroot je het risico op watervlekken op deze manier. Droog je wijnglazen dus het liefst direct na het wassen met de hand. Als je ze toch graag ondersteboven laat opdrogen, zet er dan zeker een theedoekje tussen. Een theedoek helpt je glas namelijk tegen eventuele krassen.

> Het perfecte cadeau voor cactus-lovers: wijnglazen met een cactus voet

5. Gebruik twee doeken voor het drogen

Om vingerafdrukken te voorkomen is het handig om twee doeken te gebruiken bij het schoonmaken van je wijnglazen – één om het glas vast te houden en één om te poetsen. Gebruik geen theedoeken. Ga in plaats daarvan voor microvezeldoeken om pluisjes en strepen te voorkomen.

Tip: houd je glas kort boven kokend water voordat je begint met poetsen. Dit zorgt voor nog meer extra glans.

6. Bewaar ze op een goede plek

Het beste is om je schone wijnglazen te bewaren in een gesloten kast. Op deze manier komen er zo min mogelijk stofdeeltjes en vuil op je glazen terecht. Het is belangrijk dat je ze uit de buurt houdt van de keuken, zodat ze geen kookluchtjes oppikken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het aroma van de wijn verstoort wordt.

Nog meer handige schoonmaaktips