Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 23 dec 2018

Vlekken uit je nette tafelkleed verwijderen, zo doe je dat

Het kerstdiner is gezellig en leuk, totdat er een glas rode wijn omvalt. Of er gesmolten chocolade wordt gemorst. Dan is het toch wel even schrikken. Want hoe ga je die etensvlekken ooit uit je nette tafelkleed verwijderen? Geen paniek: overal is een oplossing voor.

Vlekken uit je tafelkleed verwijderen lijkt een lastige opgave, maar dat is het niet als je weet wat je moet doen. Voor verschillende vlekken geldt ook een andere aanpak.

Vlekken verwijderen uit je tafelkleed

Of je nu chocolade hebt geknoeid of de saus naast je bord terecht is gekomen, zo maak je het schoon:

Chocoladevlekken

We houden van chocolade, maar als het op het tafelkleed beland, is het toch wel wat minder leuk. Van chocolade krijg je namelijk lastige vlekken, doordat de cacaoboter een olielaagje kan achterlaten. Onderneem daarom meteen actie als de vlek is ontstaan.

Wrijf een op gel gebaseerde vlekkenverwijderaar in het tafelkleed en dep met een vochtige doek (of keukenpapier) op het kleed. Doe vervolgens het tafelkleed in de was met een speciaal wasmiddel voor vlekken verwijderen.

Mayonaise vlekken en andere melkproducten

Zit er een mayonaise vlek in het tafelkleed? Dep dan met wasbenzine. Zo kan je de vlek eruit krijgen zonder dat dit het linnen of katoenen tafelkleed beschadigt. Laat het even intrekken en was deze dan ook daarna uit.

Deze tactiek werkt ook voor onder meer ijs, (slag)room, advocaat en andere melkproducten.

Tomatensaus

Pasta is altijd een goed idee. Er is dus een kans dat dit ook tijdens het kerstdiner gegeten wordt. Mét heerlijke, zelfgemaakte tomatensaus. En dan is er natuurlijk ook weer de kans dat die saus op het tafelkleed terecht komt.

Goed nieuws: tomaten(saus) vlekken lijken heftig, maar ze zijn niet de meest hardnekkige. Het tafelkleed even in een sopje doen en uitwassen is vaak genoeg om het eruit te krijgen. Zit de vlek er toch nog in hierna? Dan kun je voorzichtig deppen op de vlek met ammonia.

Vloeistof vlekken

Wijnvlekken

Is er een glas wijn – en in het ergste geval rode wijn – omgevallen op tafel? Ai… Dat zorgt voor een nare vlek. Maar ook dit is te verhelpen. Wacht geen enkele minuut en strooi meteen keukenzout op de vlek. Dit neemt de kleurstof op. Dep daarna met lauw water op de vlek.

Voor witte wijn is alleen deppen met lauw water voldoende. Was het tafellaken vervolgens zo snel mogelijk uit. Is het er nog niet helemaal uit? Dan heb je nog meer alcohol nodig. En nee, dan bedoelen we niet een nieuw glas wijn. Maar pure alcohol om de opgedroogde vlek eruit te krijgen. En wist je dat azijn ook kan werken?

Koffie- en theevlekken

Ook hier geldt: wacht niet te lang en onderneem zo snel mogelijk actie. Je krijgt vlekken er het beste uit als de vloeistof nog niet is opgedroogd. Dep ook hier met een vochtige doek net zo lang tot de vlek bijna niet meer zichtbaar is. Doe er wat vlekkenverwijderaar op en was het tafellaken daarna uit.

Het is dus voor alle vlekken belangrijk om meteen to the rescue te komen. Zo heb je de meeste kans dat je die etensvlekken uit je tafelkleed kan verwijderen.

Meer handige schoonmaak tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlekken uit je nette tafelkleed verwijderen, zo doe je dat
Sluiten