Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 27 aug 2019

Handig om te weten: dit kan je doen tegen wespen in de tuin

Het is een zomer van uitersten: regen en harde windstoten wisselen elkaar af met hittegolven en temperatuurrecords. Hoewel veel van ons ongetwijfeld genieten van het lekkere weer, heeft het ook tot gevolg dat de geelzwarte insecten massaal onze middag op het terras komen verstoren. Wat kunnen we zelf doen tegen de wesp?

Pas op: ga niet om je heen slaan

De veelgehoorde tip dat je een wespennest kunt voorkomen door een nepnest te bouwen, werkt niet volgens wespenbestijders. Beter is het om in zo’n geval een wespenbestrijder in te schakelen.

Wat je wel kunt doen is het afdekken van eten dat buiten staat, wespen die op zoek zijn naar zoetigheden een alternatief bieden op afstand van het terras en het mijden van de kleuren geel en oranje. Daar komen wespen namelijk op af.

Wespen steken sneller als ze zich aangevallen voelen, probeer dus niet wild om je heen te gaan slaan. Indien je toch wordt gestoken, zuig dan het gif eruit. Sla je een wesp dood, dan doe je er verstandig aan de boel goed schoon te maken. Wespen komen namelijk af op de geur van de gifstoffen die uit de angel van het beest komen.

Last van wespen? Een val

Verder kun je zelf overgaan tot het bouwen van een val om de wespen te vangen. De meest gebruikte is waarschijnlijk de limonadeval. Hierbij knip je een plastic fles doormidden, doe je er siroop in en plaats je de hals er omgekeerd weer op. Trapt het beestje er in, en vliegt hij de fles in, dan komt hij er niet meer uit.

Toch heeft deze val meer nadelen dan voordelen, zegt wespenexpert Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit tegen de Volkskrant. „Een wespennest dat op volle toeren draait vangt rond de honderdduizenden insecten per dag. Kort door de bocht: hoe meer wespen in de limonadeval, hoe meer muggen er rond je tent zoemen.” Van Vliet vervolgt dat de val juist ook een heleboel wespen aantrekt. „Zo wordt het dweilen met de kraan open.”

Ook goed om te weten is dat de geelzwarte zoemers behoorlijk slim zijn. Als ze weten eenmaal weten waar ze eten kunnen halen, dan onthouden ze dat en zullen ze het blijven proberen.

Goed voor de natuur

Tot slot kun je proberen de beesten te verjagen met geur. Ze houden van de geur van zoetigheid en vlees, maar kunnen niet goed tegen geuren als citroen, kruidnagel en geranium. Het zijn vooral de geuren van een kruidentuin waar de beesten niet van houden. Je doet er dus goed aan om een schaaltje met tuinkruiden op tafel te zetten.

Hoewel veel mensen niet houden van wespen, zijn ze wel goed voor de natuur. Zo eten ze vliegen en ook muggen. Zorgen ze niet voor overlast, laat ze dan leven.

Dit artikel verscheen eerder op Metro Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handig om te weten: dit kan je doen tegen wespen in de tuin
Sluiten