Judith Tielemans
Judith Tielemans Spots 28 dec 2021

Dit asymmetrische gebouw in Wenen heeft een bijzondere filosofie

Architectuur zou meer in harmonie moeten zijn met mens en natuur. Dat was de visie van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Zijn idee van een droomhuis bestond niet uit rechte lijnen en symmetrie, maar uit een kleurenexplosie gecreëerd vanuit fantasie.

Het resultaat? Die is in Wenen te bewonderen.

Het appartementencomplex Hundertwasserhaus is niet te missen in de Oostenrijkse hoofdstad. Een groter contrast met klassiek Wenen kun je bijna niet voorstellen als je de golvende lijnen, ui-vormige torens, felle kleuren en mozaïek voor je ziet. Het complex is bewoond en bestaat uit 52 appartementen en 19 terrassen. Maar dat is niet het enige: uit de kleurrijke ‘lappendeken’ groeien 250 bomen en struiken.

Hundertwasserhaus

Voor de Oostenrijkse kunstenaar was dat één van de belangrijkste principes in de architectuur: mens en natuur dichterbij elkaar brengen. Zo introduceerde de beste man de term ‘boomhuurder’: waarmee hij een boom beschrijft, die vanuit een binnenbalkon naar buiten groeit. In de zomer geeft de boom schaduw en zuivert ‘ie de lucht, terwijl het licht er in de winter gewoon doorheen schijnt.

Als het aan Hundertwasser lag, zou de architectuur meer ziel moeten krijgen. En dus zorgde hij voor veel vernieuwing in zijn werk. „Het is een huis dat niet voldoet aan de gebruikelijke normen, een avontuur van de moderne tijd, een reis naar een land van creatieve architectuur”, vertelde de kunstenaar destijds.

Architectuur in Wenen

Gaat je architectuurhart sneller kloppen en sta je al op het punt om een tripje naar Wenen te boeken? Het Hundertwasserhaus is helaas niet te bezoeken, aangezien er daadwerkelijk mensen in wonen. Wel kun je souvenirs scoren in dezelfde architectonische stijl tegenover het appartementencomplex in de Hundertwasservillage.

Wil je meer leren over de beste man en zijn werk? Dan is een bezoek aan het Kunst Haus Wien een goede optie. Zij hebben een expositie gewijd aan het leven en de kunst van Hundertwasser, waar veel van zijn werken te zien zijn. En ja hoor: ook deze voorgevel is helemaal in de ‘hundertwasser’ stijl gegoten inclusief kleuren en golvende lijnen.

De magische combinatie van klassieke architectuur en modern design

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit asymmetrische gebouw in Wenen heeft een bijzondere filosofie
Sluiten