Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 21 aug 2020

Welke kleur wit past bij jouw interieur? Een guideline voor alle tinten wit

Wit is toch wel de meest gebruikte basiskleur voor je interieur. Lekker makkelijk, zul je denken – maar er zijn talloze tinten met allemaal een ander effect. Van roomwit tot grijswit en van donswit tot zuiver wit. Maar wat is nou de juiste kleur wit voor op de muur?

Wil je meer weten of het combineren van kleuren? Lees dan deze handige tips.

Welke kleur wit op de muur?

Wit is een goede basis voor je interieur, zeker als je voor de Scandinavische stijl wil gaan. Het straalt rust en frisheid uit en laat een kleine kamer optisch groter lijken. De meest populaire witsoorten zijn RAL 9001 (crème wit) en RAL 9010 (zuiver wit). Bij het kiezen van de tint voor je muur, moet je op een aantal zaken letten. Wij helpen je verder.

Koel of warm

Hoe zuiverder de tint wit, hoe koeler (en dus killer) het zal ogen. Ook zullen andere items en kleuren nog meer de aandacht trekken, ten opzichte van een sneeuwwitte achtergrond. Wil je het contrast zo groot mogelijk maken? Ga dan voor RAL 9010 óf Ral 9016; deze tint is het puurste omdat hier geen geel aan is toegevoegd. Vooral in een modern interieur wordt vaak gekozen voor de meest heldere variant.

Voor iets meer warmte en zachtheid kun je beter een tint kiezen die gemengd is met andere warme kleuren zoals rood en geel. Dit verschil kun je het beste zien als je de kleurstaal op een wit velletje printpapier legt. Ook kun je op deze manier de ondertoon matchen met de rest van je interieur. Heb je veel groen? Ga dan voor een tint met een subtiele groene ondertoon.

Licht

Kijk eens naar het soort licht dat in de ruimte valt. Heb je veel daglicht? Of maak je juist veel gebruik van lampen? Let op: halogeen is helder en geeft koeler licht dan een gloeilamp. Je kunt dit het beste zien door een kleurstaal tegen de muur te plakken en gedurende de dag te kijken hoe de tint verandert.

Tip: een muur met indirect licht kun je het best beschilderen met een wittint die een beetje rood of geel bevat. Anders oogt de ruimte te koel.

Shine bright like a diamond

Niet alleen de tint, maar ook de glansraad speelt een belangrijke rol. Een wittint in hoogglans lijkt witter dan een wittint met een matte afwerking. Daarnaast zal de glanzende variant het licht nog beter weerkaatsen waardoor de ruimte groter lijkt. De matte variant zorgt juist voor een intiemere sfeer (maar is wel extra besmettelijk, dus pas op voor vlekken).

Je kunt ook contrasten in je interieur creëren door te spelen met de glans. Verf bijvoorbeeld de muur in een matte tint en de kozijnen in een variant met een zijdeglans afwerking. Zo kun je zelfs precies dezelfde tint gebruiken, maar voeg je toch diepte en speelsheid toe.

Welke kleur wit op de muur op de bovenstaande foto’s is jouw favoriet? Bekijk vooral ook nog even onze Pinterest-pagina, want daar laten we nog veel meer mooie witte voorbeelden zien.

Meer wit op Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke kleur wit past bij jouw interieur? Een guideline voor alle tinten wit
Sluiten