Renée Leeuw
Renée Leeuw Opbergen 18 nov 2014

Weggooien, houden of hergebruiken? Zorg dat je geen spijt krijgt en doe de checklist

De feestmaand staat voor de boeg en dat betekent vaak dat je veel familie en vrienden over de vloer krijgt. Dat is ook meteen een moment om eens vanuit een ander perspectief – als buitenstaander – naar de inrichting van je huis te kijken en je af te vragen wat je nog mooi vindt en wat er eigenlijk wel veranderd mag worden.

Misschien heeft dat oude kastje in de gang zijn beste tijd wel gehad of is de zitting van de bank lang niet meer wat het geweest is. Maar voordat je overhaaste beslissingen neemt en je meubilair op straat zet, raden we je aan om deze checklist af te werken. Zo weet je zeker dat je achteraf geen spijt krijgt!

1. Kan je het gebruiken in een andere kamer?
Misschien ben je een bepaald meubelstuk in de woonkamer zat, maar kan het nog wel heel verfrissend staan in een andere ruimte in huis. Ga daarom eerst goed alle kamers af en bedenk of het in één van die ruimtes misschien op een andere manier gebruikt kan worden. Dat bijzettafeltje in de woonkamer kan eigenlijk best leuk als nachtkastje dienen naast je bed. En die commode gebruik je allang niet meer na de luierdagen van de kids, maar kan wel heel goed op een andere manier gebruikt worden. Bijvoorbeeld als kastje of maak er een bar van, zoals we hier laten zien.

2. Kan je het updaten?
Bespaar jezelf een overhaaste aankoop en bedenk eerst of je het meubelstuk, dat je wilt vervangen, een nieuwe look kan geven. Denk aan een nieuwe stoffering voor je stoelen of geef je houten meubels een nieuwe kleur met een likje verf.

Bekijk ook eens deze ideeën voor het updaten van meubilair:

Bron: Macadamia

3. Kun je onderdelen hergebruiken?
Kun je het meubelstuk uit elkaar halen? Dan kun je misschien bepaalde onderdelen hergebruiken voor andere projecten. Denk daarbij aan de planken uit een kast. Misschien ben je de kast zelf wel beu, maar kan je wel wat extra opbergruimte gebruiken in een andere kamer en komen de planken weer goed van pas.

4. Kun je het verkopen?
Oke, sommige meubelstukken zijn echt op, maar hoe vaak worden er wel niet spullen bij het grof vuil gegooid en later weer opgehaald door anderen, die er wel iets mee kunnen? Overweeg daarom altijd om je spullen te verkopen. Zet ze op marktplaats en het zal je verbazen wat men te bieden heeft!

5. Heb je genoeg opslagruimte?
Als je alle voorgaande vragen met een ‘nee’ hebt beantwoord, dan zie je waarschijnlijk niet in waarom je het afgedankte meubelstuk nog zou bewaren. Maar als je toch genoeg opslagruimte hebt in de kelder, zolder of garage bijvoorbeeld dan raden we je toch aan om het te bewaren. Je weet namelijk maar nooit wanneer het nog van pas zal komen en misschien dat je er zelf niks meer aan zult hebben, maar een vriend of familielid misschien wel.

Heb je zelfs de laatste vraag met een ‘nee’ beantwoord? Dan is het een goede beslissing om afscheid te nemen van het meubel. Bedenk wel dat, wanneer het meubelstuk nog bruikbaar is, je er goed aan doet het te schenken aan een kringloopwinkel. Zo doe je meteen weer iets goeds voor de maatschappij en het milieu!

Reageer op artikel:
Weggooien, houden of hergebruiken? Zorg dat je geen spijt krijgt en doe de checklist
Sluiten