Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 2 september 2015

Vanbuiten een alledaags huis, maar vanbinnen een kubistisch schilderij

Het kubisme is een kunststroming in de moderne kunst, die vooral bekend staat om bijzonder perspectief, veel felle kleuren en abstracte vormen. Door het verwarrende perspectief, waarbij geen rekening wordt gehouden met standpunten, is er in de schilderijen vaak geen ruimtelijkheid meer te herkennen. Door rekening te houden met zichtlijnen maakte de architect van dit alledaagse huis een kubistisch schilderij. En nee.. dit zijn écht geen gephotoshopte collage!

Omdat het grootste deel van dit gebouw leeg stond, waren de eigenaars, een getrouwd stel en hun twee dochters, van plan om het pand te slopen. Kochi Architect’s Studio stak daar een stokje voor met dit fantastische ontwerp.

Het huis vóór en na de verbouwing. Al een grote vooruitgang! Maar dan heb je de binnenkant nog niet gezien..

De eerste stap van de renovatie was het doorbreken van een aantal muren in het midden van het huis, op bovenstaande tekening aangegeven met een stippellijn. De originele indeling was heel simpel: de acht kamers waren schematisch gescheiden met normale muren. Door het weghalen van de muren, vloeren en het plafond ontstaat er in het midden een ‘gat’. Hierdoor krijgt het huis een ruimtelijke uitstraling en staan alle acht kamers met elkaar in verbinding.

Na het weghalen van de muren is de architect gaan kijken naar zichtlijnen op bepaalde plekken in het pand. Door het gebruik van verschillende kleurvakken vormen de muren en het plafond een prachtige omlijsting van de verschillende kamers.

Het Kubisme is hier goed te herkennen. Door de verschillende kleuren en lijnen lijkt het een vlakke foto te zijn, waarbij het perspectief bijna niet meer te zien is.

Zoals je op de foto’s kunt zien is er niet zomaar een gat in de ruimte gezaagd. De architect heeft vanuit veel hoeken rekening gehouden met de zichtlijnen, zodat er niet alleen in het midden van het huis, maar ook vanuit de kamers 2D en 3D vormen tevoorschijn komen.

Ook dit huis heeft haar architectuur te danken aan een kunststroming, namelijk de Cubomania techniek.

We zijn benieuwd.. Zou jij willen wonen in zo’n huis?

www.archdaily.com

Reageer op artikel:
Vanbuiten een alledaags huis, maar vanbinnen een kubistisch schilderij
Sluiten