Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 26 januari 2016

Wauw: huisartsenpraktijk met een té cool interieur

Een bezoekje aan de huisarts of tandarts staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje van ‘favoriete dingen om te doen’. Maar als het er nou fantastisch uitziet zal dat de pijn wat verzachten, moet architect Johan van Stayen gedacht hebben. Hij toverde een oude boerderij in Westerlo, België om tot medical center met een interieur om verliefd op te worden.

De praktijk is gebouwd in een boerderij uit de zestiende eeuw. De authentieke elementen, zoals de oude balkenconstructie, zijn behouden gebleven en steken prachtig af bij het moderne interieur.

De boerderij is een monument. Omdat er vaak aan monumentale panden een heleboel regels vastzitten, was het voor van Stayen niet gemakkelijk om al zijn wensen voor de huisartsenpraktijk ook daadwerkelijk uit te voeren. De boerderij moest flink gerestaureerd worden, maar het resultaat is dan ook prachtig! De oude elementen vloeien naadloos samen met de moderne, nieuwe architectuur van de huisartsenpraktijk.

>> 4x manieren om tegels te leggen met een groots effect

De wachtkamer is een open ‘kubus’ met een bijzondere vloer. De kubus is als het ware in de boerderij gezet. Deze oplossing wordt vaker gebruikt bij het renoveren van oude boerderijen. Hierdoor blijft de prachtige balkenconstructie volledig zichtbaar, maar het geeft wel de mogelijkheid om bepaalde ruimtes af te sluiten.

Ook de nok van de boerderij is volledig gerenoveerd en omgebouwd tot gezamenlijke ruimte. In tegenstelling tot de begane grond, zijn hier originele muren nog volledig zichtbaar. Een mooi contrast tussen de twee verdiepingen!

Er komt trouwens nog veel meer goeds uit België! Dit zijn onze favorieten:

www.vanstaeyen.be

Reageer op artikel:
Wauw: huisartsenpraktijk met een té cool interieur
Sluiten