Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 20 aug 2020

Tips van Intratuin: zo voorkom je wateroverlast in je tuin

Twee weken geleden vielen de mussen nog van het dak omdat het zo warm was, en beleefden we in Nederland de langste hittegolf ooit. Twee weken later hebben we te maken met tropische hoosbuien en onweer. Niet ideaal voor je tuin, want vaak kan jouw tuin die grote hoeveelheden water in één keer niet aan.

Daarom delen we met liefde deze handige tips van Intratuin met je – zodat je zeker weet dat jouw tuin die tropische buien wél doorstaat.

Wateroverlast in je tuin voorkomen

1. Minder tegels

Een tuin vol moderne, strakke tegels is helemaal volgens de laatste tuintrends. En natuurlijk staat het ook prachtig, maar door al die tegels kan het regenwater niet in de grond kan weglopen. Vaak stroomt het water regelrecht naar het riool – en daar staat al zo veel druk op met die buiten. Daarom kan je het beter anders aanpakken.

Wissel je tegels daarom eens af met groene borders, zodat het water wél in de grond kan lopen. Woon je in de stad? Ga dan voor een geveltuin, waar je meteen een flinke hoeveelheid groen aan toevoegt. Zo wordt de wijk groener én stroomt het water beter weg, twee vliegen in één klap.

2. Sedum

We zagen ze al op de bushokjes in Utrecht: sedum. Sedum is een verzameling van allemaal kleine vetplantjes die heel goed water op kunnen nemen (dus: minder wateroverlast). Het geeft je dak een groene uitstraling en zorgt tegelijkertijd voor dakisolatie. Lekker duurzaam dus.

3. De good old regenton

Geef jij je kamerplanten en tuinplanten ook gewoon leidingwater? Zonde! Regenwater bevat nauwelijks kalk en is al op een perfecte temperatuur voor je planten, aangezien het niet ijskoud uit de kraan komt. Dat vinden je planten veel fijner dan ineens een koude plens. Een regenton sluit je gemakkelijk aan op de regenpijp. Bonuspunten: aan het eind van het jaar zal de waterrekening ook meevallen.

4. Vervang je tegens door grind

Als je de stap hebt gemaakt om minder tegels in de tuin aan te leggen, maar tegelijkertijd ook bang bent voor onkruid in de tuin, kijk dan eens naar halfverharding. Hier valt onder andere grind en split onder. Hier kan het water wel tussendoor stromen, maar onkruid heeft geen schijn van kans.

Voor meer tips om wateroverlast in je tuin te voorkomen, verwijzen we je graag door naar het originele artikel van Intratuin. Daar lees je onder andere een tip over het maken van een tijdelijke vijver om regenwater op te vangen.

Dit wil je ook graag weten over tuinen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Intratuin

Reageer op artikel:
Tips van Intratuin: zo voorkom je wateroverlast in je tuin
Sluiten