Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 30 aug 2021

Test het water van jouw vijver en voorkom dat je vissen gestresst raken

Wil je of heb je mooie vissen bij jou in de vijver? Vergeet dan niet het water van je vijver regelmatig te testen als je wilt dat je vissen vrolijk rondzwemmen. De waterwaardes van je vijver kunnen het humeur van je vissen flink beïnvloeden.

Vissen zijn gevoelige dieren, maar meestal ook gemakkelijke dieren voor in een aquarium in huis of in de vijver. Zolang je ze niet vergeet te voeren en het water in de gaten houdt, is het verzorgen prima te doen. Dus test iedere 2 weken het water van je vijver en check voor de volgende waardes. Dit doe je met een watertestset.

3 waterwaardes waar je je vijver op moet testen

1. PH-waarde

De PH-waarde geeft de zuurgraad van jouw vijverwater aan. Voor je vijver wil je zorgen dat deze tussen de 7 en 8,5 ligt. Als je alleen Koi vissen of andere karpers hebt dan wil je tussen de 8 en 8,5 aanhouden.

Bij een schommelende PH-waarde of een te lage of te hoge waarde kunnen je vissen gestresst raken en kan de weerstand van je vissen omlaag gaan en het zelfs tot hun einde leiden. Het kan ook de bacteriën in je vijver minder hun werk laten doen waardoor de waardes alleen maar slechter worden.

2. KH-waarde

De KH-waarde, ofwel carbonaathardheid, geeft aan hoeveel carbonaat in het water is opgelost. Je kan er dus mee zien of er genoeg CO2 voor de planten in je vijver is. Vooral in nieuwe vijvers is dit belangrijk, aangezien er nog niet veel gezonde bacteriën in het water te vinden zijn.

Een goede KH-waarde is dus belangrijk voor het ecosysteem in jouw vijver en van een goed ecosysteem worden je vissen weer blij. Voor de KH-waarde wil je dat die ook ergens tussen de 7 en 8,5 ligt.

3. GH-waarde

De GH-waarde meet de gezamenlijke hardheid van je vijverwater. Net zoals wij mineralen nodig hebben, heeft je vijver dat ook om gezond te zijn. De GH-waarde wordt dan ook vooral bepaald door de mineralen calcium en magnesium. Het is ideaal als de waarde hiervan binnen de 10 en 13 valt.

Je GH-waarde gaat meestal langzaam omlaag, omdat de planten van je vijver de mineralen uit je water gebruiken. Zorg er dus voor dat je eens in de zoveel tijd wat mineralen aan je vijver toevoegt. Zeker als je water troebel begint te kijken.

Verhuis je vissen veilig naar je nieuwe woning met dit aquarium stappenplan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vijverleven

Reageer op artikel:
Test het water van jouw vijver en voorkom dat je vissen gestresst raken
Sluiten