Renée Leeuw
Renée Leeuw Badkamer 4 sep 2015

6 slimme tips om water te besparen in de douche

Wist je dat een gemiddeld huishouden ongeveer €190,- kwijt is aan het verwarmen van water in de keuken en badkamer? Dat is behoorlijk wat en wij vonden dat het tijd werd om die kosten maar eens omlaag te brengen. Hoewel je misschien heel veel waarde hecht aan je lange douchesessies; water besparen is makkelijker dan je denkt én draagt ook nog eens bij aan een beter milieu.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het positieve resultaat op je bankrekening.. Daarom zetten wij een aantal slimme en handige tips op een rij zodat je van dat bespaarde geld weer veel leukere dingen kan doen.

1. Zet een timer

Dit klinkt een beetje streng, maar als je eenmaal onder de douche staat, vergeet je makkelijk de tijd. Zet daarom een alarm op je telefoon zodat je precies weet wanneer je er onder vandaan moet komen. Ben je gewend om lang onder de douche te staan? Dan hoef je natuurlijk niet meteen extreem kort te douchen. Bouw het langzaam af door steeds een halve minuut korter te douchen.

2. Poets je tanden niet onder de douche

Sommige dingen kun je ook buiten de douche doen, zoals je tanden poetsen. Daar heb je nou echt geen warm water voor nodig. Ook je gezicht reinigen of scrubben kan prima met koud water. Denk na over bepaalde taken die je onder de douche doet en breng er zoveel mogelijk buiten de douche.

3. Maak een playlist voor onder de douche

Misschien ben je al gewend om naar muziek te luisteren onder de douche. Zo niet, dan is dit misschien wel een eye-opener! Zo kun je namelijk zingen onder de douche zonder commentaar van je huisgenoten of buren. Maak een playlist die precies zo lang duurt als jouw douchesessie mag duren en je weet meteen wanneer je onder de douche vandaan moet komen. Super handig!

4. Kies een waterbesparende douchekop

Dit wordt ook wel spaardouche genoemd, maar die term kom je zo weinig tegen in winkels dat je beter kan letten op het waterverbruik. Dit mag maximaal zeven liter per minuut zijn. Is het meer? Dan is jouw douchekop alles behalve zuinig.

5. Verbouwing? Ga voor een douche-wtw

Is jouw badkamer sowieso aan een verbouwing toe? Check dan eerst deze simpele en goedkope tips en installeer dan direct een douche-wtw. WTW = waterterugwinning. Wat zo’n douche doet is in principe de warmte uit het warme douchewater opvangen om koud water alvast voor te verwarmen. Zo bespaar je meteen weer gas én geld.

6. Heb je een boiler?

Stel de temperatuur dan laag in, maar nooit lager dan zestig graden. Dit in verband met de kans op Legionella. Bovendien wil dit douchegordijn je ook graag herinneren aan je tijdslimiet.

Heb jij nog handige tips voor het water besparen onder de douche? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Reageer op artikel:
6 slimme tips om water te besparen in de douche
Sluiten