Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 10 mrt 2019

Kalkverf: wat is het en wat kun je er allemaal mee?

Goed, je hebt besloten dat je je muren wilt verven. Yes, een room make-over! Maar eh, waar begin je? Voor je een kleur gaat kiezen, is het belangrijk om na te denken over het soort verf dat je wilt gebruiken: latex of gewone muurverf, of krijt- of kalkverf. Hier lees je wat dat laatste precies is.

Krijtverf en kalkverf worden regelmatig door elkaar gehaald, maar in feite zijn het twee heel verschillende dingen. Krijtverf heeft een egale kleur en komt heel zacht over. Kalkverf is daarentegen vrij ruw en oogt niet echt egaal – maar die subtiele kleurverschillen kunnen juist een heel fijne matte look aan je slaap- of woonkamer geven. Witte kalkverf droogt overigens wel egaal op.

Wat is kalkverf?

Het fijne van kalkverf is dat het, in tegenstelling tot veel andere soorten verf, meestal helemaal natuurlijk is. Het bestaat namelijk vrijwel alleen uit water en gebluste kalk, en vaak natuurlijke pigmenten. Daardoor is het gezonder én duurzamer dan chemische verf. De kalkdeeltjes hechten zich aan de ondergrond en worden hard als ze in aanraking komen met lucht. Kalk is een heel ademend materiaal, en dat heeft als voordeel dat er geen vocht- of schimmelplekken kunnen ontstaan.

Al eeuwen geleden gebruikten boeren kalkverf voor hun stallen om de muren te beschermen tegen vocht; nu is het vooral heel fijn in de badkamer of keuken (wel met een beschermlaagje). Je kunt het ook goed gebruiken in nieuwbouwhuizen, waar het vocht nog niet uit de muren is. In andere huizen is het ook fijn dat het relatief onbrandbaar is.

Dit vind je misschien ook interessant: Je huis verven met dure verf, is dat het waard? 

De verf droogt erg mat, bijna poederachtig op. Door de samenstelling komt kalkverf vooral in relatief lichte kleuren. Dat kan een nadeel zijn, maar het is ideaal voor wie wel naar zulke warme tinten op zoek is! Bovendien heeft het toch een hoge dekkracht.

Let wel: als je eenmaal een kleur hebt gekozen, kun je ook moeilijker terug dan bij normale verf. Omdat het zo poreus is, is het namelijk moeilijk over te verven. Ook bijwerken geeft snel kleurverschillen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er vrij snel vlekken ontstaan, omdat poreuze verf ook stof goed opneemt.

Waar kun je kalkverf voor gebruiken?

In theorie kun je kalkverf voor allerlei dingen gebruiken, maar het is lang niet in elk geval handig. Omdat je oppervlakken geschilderd met de verf eigenlijk niet kunt schoonmaken, wordt aangeraden om het alleen voor muren te gebruiken.

Als je je muren gaat verven, is het belangrijk dat ze ruw en van een geschikt absorberend materiaal zijn. Over lakverf werkt het dus bijvoorbeeld niet zonder eerst de lakverf eraf te schuren. Zorg er ook voor dat je muren schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Een primer aanbrengen helpt voor een meer egaal effect. Wil je het kalkeffect juist zo veel mogelijk versterken? Dan kun je de verf een beetje verdunnen.

Meer lezen over je muren verven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kalkverf: wat is het en wat kun je er allemaal mee?
Sluiten