Florence
Florence Wooninspiratie 17 jun 2014

Wat? Ikea verbiedt de website Ikea Hackers?

Regelmatig laten we jullie originele Ikea Hacks zien oftewel andere manieren waarop je je standaard Ikea meubels kunt gebruiken. Eén van de bekendste sites die dergelijke hacks laat zien, Ikeahackers.net, doet dit al acht jaar. Doe-het-zelf-fans weten de site al jaren te vinden en doen er de nodige inspiratie op. En nu opeens wil Ikea de site verbieden.

Acht jaar geleden onschuldig opgezet door een Ikea fan – een fan, I mind you, dus niet een bedrijf – onder de pseudoniem Jules Yap. Zij begon met het plaatsen van foto’s van mensen die hun Ikea meubel op een andere manier in gebruik namen dan wel omgebouwd of anders in elkaar gezet hadden. De site werd populair en meer en meer Ikea fans plaatsten foto’s of deden inspiratie op wat ervoor zorgde dat er een hele community ontstond, een community van Ikea fans. Het werk om de site te onderhouden stapelde zich zo op dat Nap geen tijd had voor een fulltime baan ernaast, wat een reden voor haar werd om op een gegeven moment advertentieruimte te gaan verkopen. Ze werd tenslotte ook niet betaald door Ikea.

Nu heeft Ikea schijnbaar onlangs een soort dreigbrief gestuurd (8 jaar later) met het onmiddellijke verzoek om te stoppen met de site en vrijwillig de domeinnaam over te geven, omdat ze Ikea niet als handelsmerk mag gebruiken. Een dreigbrief naar een enkel persoon – nogmaals geen groot corporate bedrijf – die voor Ikea in principe alleen maar free publicity heeft gegenereerd. Lang verhaal kort, Nap begrijpt dat ze de naam niet als handelsmerk mag gebruiken (wat ook nooit haar intentie is geweest) en is akkoord gegaan met het stopzetten van de site Ikeahackers. Ze hoeft de domeinnaam gelukkig niet af te geven, maar zal verdergaan onder een andere naam.

Maar laten we even eerlijk zijn, als Ikea slim was geweest hadden ze de site toch gewoon gekocht en haar aangenomen? In plaats van als mega-bedrijf één – onschuldig en wellicht ietwat naïef – persoon aan te vallen, die alleen maar het beste met hun voor heeft gehad? Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

gizmodo.com

Reageer op artikel:
Wat? Ikea verbiedt de website Ikea Hackers?
Sluiten