Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 11 okt 2017

Wat iedere beginner in urbex fotografie moet weten

De belangstelling voor verlaten en vervallen gebouwen lijkt de laatste jaren enorm te groeien. Die conclusie trekken wij niet zomaar. Steeds meer fotografen houden zich bezig met de zogenaamde urbex fotografie en de fotoreportages van deze urban explorers zijn razend populair. Naar aanleiding van de vele positieve reacties op de urbex reportages op Roomed gingen wij het gesprek aan met urban fotograaf Roman Robroek.

Wij waren namelijk wel benieuwd hoe je als beginnend urban explorer het best op zoek kunt gaan naar die unieke locaties en waar je zoal rekening mee moet houden.

Maar eerst even voorstellen..
Roman begon zo’n vijf jaar geleden serieus met fotograferen en had direct al iets met verlaten plekken. Vóór die tijd gebruikte Roman zijn camera eigenlijk alleen voor vakantie kiekjes. Toen hij enthousiast werd over urbex fotografie wilde hij zich ook direct meer verdiepen in het fotograferen en ging hij er serieus met een aan de slag.

Waarom verlaten gebouwen?
“Het fotograferen van verlaten plekken heeft iets magisch. Het is een ontzettende rijkdom om een kijkje te kunnen nemen achter de deuren, die normaal gesproken gesloten zijn. Kastelen, ziekenhuizen of kerken hebben ruimtes, die niet toegankelijk zijn voor publiek en wanneer deze gebouwen niet meer in gebruik zijn, kun je daar eindelijk wél naar binnen.”

Als Roman een nieuwe plek verkent, gaat hij werkelijk elke kamer in. Hij verkent elke hoek en klimt overal op om zoveel mogelijk van de ruimte in zich op te nemen.

Het is bijzonder om te zien hoe de natuur een gebouw volledig kan overnemen en de plek als het ware terugneemt.

Bekijk ook de beelden van een verlaten stad in China, waar de natuur zijn gang gaat.

Roman probeert zoveel mogelijk over de geschiedenis van de locatie te weten te komen. Wie heeft er gewoond, gewerkt of geleefd? Waarom is het gebouw verlaten en welk doel had het gebouw? “De geschiedenis van een gebouw trekt mij ontzettend aan en zodoende kom ik de meest interessante verhalen tegen.”

Hoe vind je die bijzondere plekken eigenlijk?
Daar zijn veel manieren voor, vertelt Roman. Daarom zetten we de mogelijkheden even op een rijtje:

  • Je kunt aan de hand van foto’s van plekken die je wilt bezoeken heel wat informatie vinden online. Zie je een foto op internet en wil je meer weten over die plek? Klik op je linker muisknop > zoek afbeelding in Google en grote kans dat je zo alle info voorgeschoteld krijgt.
  • Houd tijdens je reizen (werk en privé) altijd je ogen open. Misschien zie je onderweg (in de trein bijvoorbeeld) een verlaten gebouw. Maak meteen een foto. Je telefoon onthoudt voor jou waar je die foto genomen hebt! Wel even locatievoorzieningen aanzetten natuurlijk.
  • Je kunt ook een bepaalde regio op internet doorzoeken door bijvoorbeeld Google Streetview te gebruiken óf check nieuwsartikelen over die regio.
  • Het is ook een kwestie van elkaar (mede urban fotografen) verlaten plekken gunnen. Sommige fotografen geven hun locatie niet prijs, maar anderen zijn juist weer heel open.

Wat is de meest bijzondere locatie die je ooit hebt gefotografeerd?
“Mijn favoriet is een ziekenhuis in Italië. Dit prachtige, grote gebouw maakte veel indruk op mij. Vroeger werden hier experimentele behandelingen aan het zenuwstelsel uitgevoerd en werd elektroschok therapie toegepast om psychisch zieke mensen te helpen. Binnen stonden nog ontzettend veel voorwerpen van vroeger, waaronder behandelstoelen, medische instrumenten en ingerichte slaapkamers.”

Nog een greep uit de bijzondere locaties die Roman heeft bezocht zie je hieronder: een antiek ingericht kasteel en een iets lugubere plek..

Tips voor beginnend fotografen?
“Vraag feedback. Plaats je foto’s op bekende fotoplatformen, zoals Flickr en 500px, en kijk wat andere fotografen doen. Reageer hierop, geef je mening en vraag feedback op jouw foto’s. Daar leer je naar mijn idee het meest van. Verder adviseer ik om je camera zoveel mogelijk bij de hand te houden en te blijven experimenteren de compositie en het licht.”

Vind je het werk van Roman cool? Je kunt hem volgen via Facebook en Instagram. Ook kun je hier zijn werk kopen.

MEER URBEX FOTOGRAFIE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat iedere beginner in urbex fotografie moet weten
Sluiten