Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 7 september 2015

Wat doet een gedraaide toren op een bijna onbereikbaar eiland?

Op een rotsachtig stuk land aan het water op Fogo Island in Canada staat wel een heel bijzonder gebouw. Het silhouet van de toren is gedraaid, waardoor het lijkt alsof het gebouw naar voren en naar achteren leunt. Één ding is zeker: door zijn ongewone design valt het gebouw meteen op in het landschap. Maar wat is het eigenlijk?

De Tower Studio staat sinds 2011 op het eiland en is een kunststudio van het kunstgenootschap van Fogo Island. Aangezien de toren op een grof stuk rotsen aan de kustlijn staat, is het gebouw alleen bereikbaar voor wandelaars via een verweerd houten paadje over het moeras.

Het houten pad is ook gebruikt om de bouwmaterialen voor de toren naar deze plek te vervoeren. Hoewel het nu vooral een handig pad is, willen de eilandbewoners het wel zo snel mogelijk weer afbreken om de ongerepte natuur zo min mogelijk te beschadigen.

Over de deuren van de ingang hangt een driehoekig deel van de muur naar voren. De horizontale witte planken van sparren, waarmee deze ingang is bedekt, contrasteert mooi bij het zwart van de rest van het gebouw. En hoe bijzonder: hoewel de basis van de toren gewoon recht staat, is het gebouw naar het dak toe 180 graden gedraaid.

De geometrisch complexe ruimte heeft drie verdiepingen. Beneden is er een klein keukenblok, een composttoilet en een open haard. De tweede verdieping is een studio met een enorm raam dat schuin naar binnen hangt. Dat is overigens meteen het enige raam waardoor licht naar binnen komt. Bovenin is een vide gecreëerd om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van het daglicht. Alle verticale, horizontale en hellende vlakken in het gebouw zijn volledig wit geschilderd. Het tofste onderdeel van de studio? Een dakterras met waanzinnig uitzicht over de oceaan!

In totaal staan er zes ‘Tower Studio’s’ en een Bird Studio op verschillende plekken op het eiland. Zou jij in een toren kunnen werken of wonen?

saunders.no

Reageer op artikel:
Wat doet een gedraaide toren op een bijna onbereikbaar eiland?
Sluiten