Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 21 jan 2019

Wasmachine schoonmaken: zo pak je dat het beste aan

Ondanks dat je jouw wasmachine juist gebruikt om de kleding schoon te maken. moet de wasmachine zelf soms ook een grondige schoonmaakbeurt ondergaan. Je wilt immers geen kalkaanslag, vetluis en aangekoekte zeepresten in jouw ‘schone’ was terugvinden, toch? Zo pak je de wasmachine schoonmaken het beste aan.

Want niemand wil wassen met een vieze wasmachine! Als je deze onderstaande stappen minimaal 1 x per kwartaal uitvoert, dan blijft jouw wasmachine als nieuw en dan is het schoonmaken ervan echt niet zo’n karwei.

> 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

In 4 stappen de wasmachine schoonmaken

Stap 1

Als eerste maak je de rubberen rand van de wasmachine schoon. Doe dit met een prop wc-papier (een nat doekje werkt minder goed). Met het papier maak je de rand vrij van vetluis. Vetluis is een verzamelnaam voor haren, huidschilfers en zeepresten die zich vooral in die rubberen rand ophoopt. Door vetluis gaat je ‘schone’ was vies ruiken, en kunnen er vlekken op de kleding achterblijven. Probeer dus alle vetluis goed te verwijderen.

Deze vieze, grijze smurrie ontstaat vaak wanneer je op lage temperatuur was, of als je te veel wasmiddel gebruikt. Onze tip: gebruik daarom nooit meer wasmiddel dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik een doseerdop om jouw wasmiddel te doseren. Een scheutje wasmiddel is namelijk vaak al te veel!

Stap 2

Maak de zeeplade schoon. Dit doe je het beste met een zachte, droge borstel om de aangekoekte zeepresten te verwijderen. Schrob niet te hard, dan kan je namelijk schade veroorzaken. Spoel daarna even om goed met heet water.

Stap 3

Laat de wasmachine een keer leeg draaien met een flinke scheut natuurazijn of een halve kop soda. Dit doe je met een kort programma op 90 graden. Door deze combinatie worden de laatste kalkresten en het overgebleven vet en vuil verwijderd, en is je trommel weer brandschoon. Het kan zijn dat het iets gaat schuimen, maar dat is niet erg.

Stap 4

Vergeet ook de buitenkant van je wasmachine niet! Deze maak je het beste schoon met een emmertje warm water, allesreiniger en een vaatdoekje. Je zult zien dat de wasmachine na de schoonmaaksessie weer helemaal brandschoon is. En daarmee is jouw was weer lekker fris.

Meer handige schoonmaaktips? Schoonmaken doe je zo:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wasmachine schoonmaken: zo pak je dat het beste aan
Sluiten