Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 24 apr 2022

Meer balans in huis – 4 tips om warme en koele kleuren goed te combineren

In het perfecte interieur gaat het allemaal om het maken van de juiste combinaties. Je hoort het ons vaak genoeg zeggen: creëer contrast, zorg voor balans. En dat geldt ook voor warme en koele kleuren, die je prima met elkaar kunt combineren. Wij geven tips in dit artikel, maar eerst: een warm en koud interieur? Wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

Spoiler: het gaat níét om de gevoelstemperatuur in huis, maar om het gebruik van kleuren en materialen. Er zijn bepaalde elementen die voor een wat koelere look kunnen zorgen in huis. Vaak zijn dit lichte kleuren , strakke lijnen en ‘harde’ materialen zoals steen.

Daar tegenover staan de warme elementen. Vaak zijn dit kleuren zoals rood, bruin, oranje en roze. Voor de juiste balans in je interieur moet je deze twee tegenpolen combineren.

Meer balans door het combineren van warme en koele kleuren

1. First of all: kleur

De meest voor de hand liggende – en tevens de meest makkelijke – manier om warm en koud te combineren in je interieur is door kleurgebruik. Bekijk de kleurencirkel en kies kleuren die tegenover elkaar staan.

2. Get tropical: planten

Heb je een interieur dat voornamelijk bestaat uit koele kleuren en materialen? Zet de ruimte dan vol met tropische planten mer kleurrijke bloemen. Dit geeft automatisch een zomers (en dus warm) effect aan je interieur. Ga bijvoorbeeld voor de Kentia Palm, een siernetel of de Stelitzia.

3. Materialen in de mix

Er zijn bepaalde materialen die een koud ondertoon hebben (de meeste soorten natuursteen) en bepaalde materialen die een warm karakter hebben (hout, jute, goud). Zet voor een betonnen muur dus bijvoorbeeld een donkere houten kast met gouden accessoires en tropische planten.

4. Vuur en vachtjes

Vanzelfsprekend geven dingen als kaarsen, een open haard en warme stoffen als wol een warm effect aan je interieur. Ontdek je dus veel koele elementen in huis? Leg een zacht kussen neer en steek wat vaker de kaarsjes aan. Wedden dat dat een enorm verschil maakt?

Ook in een zwart-wit doet deze truc het trouwens goed! Lees hier waarom.

Andere tips voor meer balans in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer balans in huis – 4 tips om warme en koele kleuren goed te combineren
Sluiten