Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 24 jun 2020

Hoe overleeft je tuin deze hitte? 7 tips waar je nu mee aan de slag kunt

De zon schijnt, en hoe! Dat betekent heerlijk in het zonnetje genieten en uren lang in de tuin doorbrengen. Maar over de tuin gesproken, hoe zorg je ervoor dat jouw tuin deze hitte óók verdraagt? En hoe zorg je ervoor dat je op een zo efficiënt mogelijke manier je planten water geeft, om niet te veel drinkwater te verspillen?

Deze tips van Intratuin komen als geroepen. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je wel én niet moet doen met jouw tuin tijdens een warme dag.

7 tips voor je tuin bij hitte

1. Niet elke dag water geven

Als het warm is, zijn we vaak geneigd om de planten elke dag een beetje water te geven. Toch raden we je aan om dit niet te doen. Je kunt beter om de dag je planten een flinke plens water geven, zodat het water ook de kans heeft om bij de dieper gelegen wortels te komen. Daarmee is de overlevingskans van jouw plant een stuk groter dan wanneer alleen de bovenste wortels kunnen hydrateren.

2. Wanneer moet je water geven als het warm is?

‘s Morgens of ‘s avonds. Als je in de middag water gaat geven, als de temperatuur op z’n warmst is, dan verdampt het water veel sneller dan in de ochtend of avond. En dat is zonde, want dan heeft het water geen kans om bij de wortels te komen.

3. Water geven op de aarde

Vaak zijn we geneigd om het water op de plant zelf te sproeien, maar je kunt beter alleen de aarde natmaken. Ook zo komt het water sneller bij de wortels terecht.

Ook lezen: Warm weer op komst: zet je je ramen open of dicht?

4. Zoek de schaduw op

Heb je veel planten in potten? Dan is het een goed idee om ze tijdelijk op een schaduwrijke plek te zetten. De grond in een pot verdampt vrij snel met warm weer, dus het kan geen kwaad om deze planten wel dagelijks van water te voorzien. Eventueel kan je met een laagje boomschors of grind op de aarde ervoor zorgen dat het water minder snel verdampt.

5. Vloeibare voeding

Door al het water dat je geeft om de planten overeind te houden, is de kans groot dat je de voeding uit de aarde wegspoelt. Vooral zomerbloeiers vinden het dan ook fijn om wat vloeibare plantenvoeding te krijgen, zodat ze nóg beter groeien met de juiste voeding.

6. Niet snoeien met warm weer

Stel het snoeien van je tuinplanten nog even uit, ook al is dat écht nodig. De onderste bladeren van de plant zijn het namelijk niet gewend om in de zon te staan. Als je de beschermende bovenste laag wegsnoeit, is de kans groot dat de onderste bladeren die dan ineens bovenop komen te liggen binnen no time verbranden. Een daar wordt je plant niet betere van.

7. En hoe zit het met gras?

Als je een grasmat in je achtertuin hebt, dan weet je vast dat het lastig is om met het warme weer en veel zon het gras mooi te houden. Snel worden de grassprieten droog en geel. Maar let op: dit betekent niet dat het dood is! Onder de grond leeft het gras nog. Je zult na een flinke regenbui dan ook beloond worden met nieuwe grassprietjes.

In de tussentijd is het niet persé nodig om je grasmat extra water te geven. Om de dag (net als bij je tuinplanten) is voldoende, en je bespaart er een hoop water mee.

Meer tips voor in de tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe overleeft je tuin deze hitte? 7 tips waar je nu mee aan de slag kunt
Sluiten