Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 7 okt 2021

Zo weet je of het tijd is om je plant te verpotten naar een grotere pot

Als je plant nog goed aan het groeien is dan wil je hem wel in de gaten houden voor het geval dat zijn oude pot aan de kleine kant begint te raken. Planten hebben ook hun ruimte nodig, dus misschien dat het tijd is om jouw kamerplant te verpotten.

De vraag is natuurlijk hoe weet je of jouw plant toe is aan een grotere pot? Het is iets wat je leert een beetje aan te voelen, maar deze tekenen kunnen er in ieder geval op wijzen.

5 tekenen dat je jouw plant wil verpotten

1. Meer water nodig

Ben je je plant opeens meer water aan het geven dan voorheen? Dan kan het zijn dat de wortels van de plant flink zijn uitgebreid en zo al het water opnemen waardoor de grond weer eerder droog is.

Door je plant te verpotten is er meer grond om het water vast te houden en zal je weer ongeveer even vaak water moeten geven als voorheen.

Roomeds planten guide: wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

2. Je plant wordt niet echt volwassen

Lijkt het alsof je plant niet echt doorgroeit? Een te kleine pot kan hier de reden voor zijn. Als je planten aan de kleine kant blijven kan het zijn dat ze juist meer ruimte nodig hebben. Check het wortelsysteem van je plant en misschien blijkt het wel dat die te groot voor je pot is. En dan wil je die plant dus verpotten.

Let wel op veel planten houden in de winter een winterslaap en gaan dan heel traag groeien of stoppen zelfs tijdelijk. Dus wacht misschien even tot na de winter voordat je je plant gaat verpotten.

Zo zorg je ervoor dat je weet dat jouw Sansevieria wél zal groeien

3. Je plant is bovenaan te zwaar

Valt je plant heel snel bijna om en is die vooral van boven nogal zwaar? Dan kan het ook zijn dat je plant toe is aan wat meer ruimte en een grotere pot die wel het gewicht van de plant kan dragen. Zeker bij snelgroeiende planten wil je daar goed op letten.

4. Het bovenste gedeelte van de plant is bijna drie keer zo groot

Deze komt een beetje in de beurt bij het vorige punt, want de plant is dan natuurlijk van boven ook al snel te zwaar. Vooral als het om planten gaat die grote bladeren hebben wil je ze op tijd verpotten.

5. De wortels groeien door het bodemgat

Als de wortels door het waterafvoer gat heen groeien aan de bodem van je pot dan weet je zeker dat het toe is aan meer ruimte. De wortels zijn dan namelijk op zoek naar mineralen en voeding die ze niet meer in de grond van jouw pot kunnen vinden.

Lijkt je plant dood? Deze dingen kan je nog doen om ‘m te redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Well+GoodThe Sill

Reageer op artikel:
Zo weet je of het tijd is om je plant te verpotten naar een grotere pot
Sluiten