Wanneer mag je de kerstboom opzetten? Dit zijn de (ongeschreven) regels

Wat betreft Kerst heb je vaak twee kampen. Het ene kamp kan niet wachten tot de kerstboom eindelijk weer van spreekwoordelijke stal (of beter gezegd: zolder) gehaald mag worden. Het andere kamp slaakt nu al een diepe zucht bij het zicht op de hoeveelheid dennennaalden die weer door het hele huis zullen slingeren. Kamp 1 stuit ongetwijfeld op dit artikel, want wanneer ‘mag’ je de kerstboom opzetten?

En laten we dit artikel beginnen met extra benadrukken dat niks moet, alles kan en je vooral lekker zelf moet bepalen wanneer jij zin hebt in de kerstboom. En als dat half augustus al is, dan is dat half augustus al.

Kerstboom opzetten: de regels

Maar natuurlijk zijn er ook ‘regels’ omtrent het opzetten van de kerstboom. Die staan nergens vastgelegd en verschillen van plek tot plek, maar vormen vaak wel een uitgangspunt.

Officieel start de kerstperiode op 21 december (met de start van de winter) en is dat het moment om de kerstboom in huis te halen. Maar omdat we in Nederland en België Sinterklaas vieren, zie je vaak dat de kerstboom al na 5 of 6 december wordt opgezet.

In andere landen gaan mensen weer anders met de kerstboom om. Zo wordt in Amerika geen Sinterklaas gevierd en is de kerstboom vaak al eerder onderdeel van het interieur. De bekende, 22 tot 28 meter hoge kerstboom in Rockefeller Center altijd op de woensdag na Thanksgiving verlicht, dus eind november (met wel tienduizenden lichtjes).

Kerstboom aftuigen

Met de christelijke feestdag Driekoningen op 6 januari eindigt de kerstperiode en wordt de boom weer weggehaald. De boom voor die datum aftuigen zou – zo werd vroeger geloofd – voor ongeluk zorgen.

Nu kijken we daar anders tegenaan. In veel huishoudens wordt de kerstboom al voor die datum afgetuigd (soms zelfs al voor het nieuwe jaar begint).

Wanneer zet ik de kerstboom op?

Wanneer jij de kerstboom in huis haalt (of aftuigt), moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Zodra de dagen donkerder worden, is er ‘s avonds meer behoefte aan gezelligheid en lichtjes en een kerstboom draagt daar mooi aan bij.

In tuincentra zie je vanaf oktober de kerstcollecties al weer schitteren. Het is dan ook niet gek dat de Christmas vibes in jezelf ook weer aangewakkerd worden en je zin krijgt om de boom van zolder te halen. Ons advies: doe vooral wat je zelf wilt.

Tip: Lees dit artikel vóór je begint met het optuigen van de kerstboom

En als je denkt dat je er vroeg bij bent: loop ‘s avonds ‘s een rondje door de straten en werp een blik naar binnen bij de huizen. Je zal in al genoeg woonkamers een opgetuigde boom aantreffen, mark my words.

Handig bij het optuigen van de kerstboom:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer mag je de kerstboom opzetten? Dit zijn de (ongeschreven) regels
Sluiten