Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 5 mei 2020

Roomeds planten guide: wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Op Roomed schrijven we maar al te graag over kamerplanten. Planten zijn niet alleen goed voor je gezondheid; ze staan ook nog eens leuk in je interieur én tuin. Maar wat doe je eigenlijk als een plant uit zijn pot groeit? Deze guid leert je alles over kamerplant verpotten.

Die prachtige planten in je huis groeien nou eenmaal en op een gegeven moment groeien ze uit hun potten. Eerder hebben we je al verteld hoé je planten moet verpotten. Maar niet onbelangrijk: wannéér moet je die kamerplant verpotten?

Kamerplant verpotten

Tijd van het jaar

De beste tijd om kamerplanten te verpotten is in het voorjaar, tussen maart en juni. Dankzij de warme temperaturen en meer licht krijgen planten in deze tijd meer energie. Hierdoor groeien ze sneller nieuwe wortels.

Rond juli moet je eigenlijk al je planten hebben verpot, anders kun je beter een jaartje wachten tot het verpotten. Schaf je een plant in het najaar aan? Dan kun je deze direct verpotten en hoef je niet te wachten tot het voorjaar. Let goed op dat je de wortels niet beschadigt tijdens het verpotten.

Is je kamerplant aan het bloeien? Verpot hem dan na de bloeiperiode. Als je hem tijdens de bloeiperiode verpot, kan dit ertoe leiden dat de bloeiperiode korter duurt.

Kamerplant verpotten: dit zijn de tekenen

Weet je niet zeker of je jouw kamerplant moet verpotten? Er zijn verschillende tekenen waardoor je kunt zien of dit nodig is. Zo kan je soms merken dat de wortels het plastic van de pot straktrekken, of dat er wortels uit de gaten in het plastic potje groeien.

Wanneer de wortels van de plant boven de aarde uitkomen en wanneer jonge worteluiteinden uitsteken bij de rand van de pot, kun je de kamerplant verpotten. Ook wanneer de plant stopt met groeien en het blad verkleurt, is het tijd om de kamerplant een nieuw potje te geven.

Andere tekenen zijn dat de potgrond sneller uitdroogt en dat de verhouding tussen plant en potgrootte gewoon niet meer klopt. Dan valt de plant gemakkelijk om.

Hoe vaak kamerplant verpotten?

Heb een jonge of snelgroeiende plant, dan moet deze ieder jaar verpot worden. Oudere planten die ook niet snel groeien, kun je eens in de twee jaar verpotten. Een plant die groot van stuk is of heel langzaam groeit kan je eens in de twee of drie jaar verpotten.

Wil je graag je eigen planten stekken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomeds planten guide: wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?
Sluiten