Hannah Westra
Hannah Westra Tips 30 jan 2016

5x bijzondere interieurideeën geïnspireerd op de Wabi Sabi filosofie

Wabi Sabi?! We kunnen ons heel goed voorstellen dat je geen idee hebt waar we het over hebben.. Wabi Sabi is een Japanse levensfilosofie die staat voor ‘The Art of Imperfection’. Ofwel: de perfectie van het onvolmaakte. Naast dat je dit kunt toepassen op je levenswijze, kun je dit natuurlijk ook heel goed toepassen op je interieur. En hoewel we als mens vaak toch liever streven naar iets dat volledig volmaakt is, zijn wij absoluut voorstanders van een beetje onvolmaaktheid in ons interieur.

In plaats van je te ergeren aan die zwarte vlek op de witte muur, is het dus de bedoeling dat je zoiets door middel van de Wabi Sabi filosofie juist gaat waarderen. Net als de aantrekkingskracht van oude vervallen gebouwen, hebben de imperfecte dingen in een interieur namelijk ook iets heel moois!

Resten behang

Bovenstaande eetkamer is gesitueerd in een oud vervallen kasteel in Frankrijk, dat de eigenaren omtoverden tot woonhuis. Alle elementen in de ruimte hebben een eigen verhaal en hier is heel duidelijk sprake van Wabi Sabi. De muren zijn verre van perfect. Iemand die een beetje perfectionistisch is, zou ze waarschijnlijk het liefst meteen stucen en opnieuw verven. Toch heeft juist deze half gestuukte muur – met hier en daar nog (grote) resten behang – iets heel bijzonders en past het prima bij de sfeer van het oude Franse kasteel.

Roest en verfspetters

De bewoners van deze creatieve loft in Californië lieten zich bij het inrichten van hun appartement zelfs inspireren door de levensfilosofie Wabi Sabi. De lichte loft zit in een oude fabriekshal en dat zie je terug in het interieur. Zo zijn de stalen kozijnen roestig en zitten er op de betonnen vloer nog verfvlekken van vroeger. Ook hier past deze imperfectie goed bij de industriële sfeer van de loft.

Een eclectische mix

Dit appartement in Italië kent een bijzondere mix aan stijlen. Aan de ene kant is het heel klassiek, aan de andere kant zit het vol industrieel design. De klassieke ornamenten op de muren en plafonds zijn behouden, maar zijn tegelijkertijd voor een groot deel wel slecht onderhouden. Misschien krijg je daar meteen kriebels van (dat hadden wij in eerste instantie ook een beetje), maar het zorgt wel voor een authentieke en bijzondere sfeer.

Bedrading

Dit familiehuis zit in een oude autogarage in Amsterdam. De bewoners wilden in dit geval bewust de sfeer van de oude garage terug laten komen in het interieur. Dat deden ze door verschillende industriële elementen, waaronder de oude bedrading die ze in het zicht lieten hangen. Hoewel dit voor veel mensen waarschijnlijk onvolmaakt is en ergens achter wordt weggestopt, maakt deze wand hier juist een statement.

Bron: Roomed

Gebikte bakstenen muur

Een ander fijn voorbeeld van Wabi Sabi is een gebikte bakstenen muur. Zo’n muur staat ontzettend tof in je interieur en is net weer even anders dan bijvoorbeeld een gladde witte muur. Bakstenen zijn eigenlijk vrijwel nooit helemaal hetzelfde en hebben meestal van zichzelf al kleine imperfecties. En toch ziet zo’n muur er eigenlijk bijna altijd mooi uit.

Een Wabi Sabi huis

Wil je zelf ook een interieur waarbij Wabi Sabi centraal staat? Erger je niet aan putjes en gekleurde (verf)vlekken op je mooie witte muur, maar accentueer ze op een juiste manier. Kies daarnaast voor vintage meubels en stevig hergebruikt hout, dat is nog eens duurzaam ook! Denk vooral niet te moeilijk en wees blij met wat je hebt; daar draait deze levensfilosofie uiteindelijk om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x bijzondere interieurideeën geïnspireerd op de Wabi Sabi filosofie
Sluiten