Merve Ozturk
Merve Ozturk Interieur 12 jan 2021

Wabi-wat? Dit is waarom iedereen een beetje wabi-sabi in huis nodig heeft

Met de ontwerpstijl wabi-sabi creëer je rust en kalmte in huis. We zien veel organische en asymmetrische vormen. Daarnaast leer je te leven met onvolmaaktheid, maak je een verbinding met de natuur en geniet je van de simpelste dingen.

Juist nu trekt wabi-sabi veel aandacht, mede omdat 2020 een jaar is geweest dat vol met ongekende uitdagingen zat. We beseffen nu beter dan ooit dat we constant te maken hebben met veranderingen. Wabi-sabi betekent eigenlijk dat je de schoonheid ziet in imperfecties.

Ga voor een beetje wabi-sabi in huis

1. Wees minimalistisch

Een overzichtelijke ‘zen’ ruimte is een echte musthave voor de wabi-sabi stijl. Door minimalistisch te zijn zorg je ervoor dat je rust en kalmte creëert in de ruimte en volledig kunt genieten van alle producten en materialen inclusief hun imperfecties.

Lees ook: Minimalistischer leven in 2021? Kijk vooral The Minimalists: Less Is Now op Netflix

2. Maak gebruik van natuurlijke materialen

Gebruik materialen die na een verloop van tijd verouderen. Bijvoorbeeld hout en natuursteen, maar ook leer dat na een tijdje verslijt. Daarnaast doen materialen zoals wol, klei en bamboe het ook goed in een wabi-sabi interieur. Deze materialen zorgen namelijk voor karakter in je interieur

Niet alles hoeft er per sé heel nieuw uit te zien. Denk bijvoorbeeld hoe mooi vintage items kunnen zijn.

3. Ga voor een neutraal kleurpalet

Als er ergens een focus op ligt, zijn het wel natuurlijke kleuren. Ze passen uiteraard heel goed bij natuurlijke materialen en texturen die we veel zien in een wabi-sabi interieur.

Toch kan je behoorlijk wat variatie creëren door verschillende tinten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een lichtbruine visgraat vloer, wit eiken wandpanelen en beige meubels. Voeg er woonaccessoires in organische en asymmetrische vormen aan toe en klaar ben je.

4. Breng de natuur in huis

De ontwerpstijl wabi-sabi komt voort uit waardering van de natuur. Er zijn verschillende manieren om natuur in huis te brengen. Je kunt verschillende kamerplanten plaatsen, kunstwerken met bloemenprints ophangen en beddengoed met een tropisch patroon gebruiken.

Daarnaast kan je extra grote ramen laten plaatsen waardoor je prachtig uitzicht hebt op je tuin.

5. Ga voor simpele meubels

Onopvallende, lichte meubels passen het beste bij ontwerpstijl wabi-sabi. Ga voor eenvoudige vormen in natuurlijke aardse kleuren. Daarnaast kunnen meubels zonder poten rustgevend aanvoelen.

Meubels die gevoelig zijn voor veroudering, roest of verkleuring hebben een voorkeur in deze ontwerpstijl. Denk bijvoorbeeld aan een koperen bad dat na verloop van tijd zal verouderen.

6. Wees origineel

Decoraties die je overal maar blijft zien zal je niet zo snel zien in een wabi-sabi interieur. Het draait namelijk volkomen om originaliteit. Kies voor handgemaakte, vintage of op maat gemaakte items. Zo kan je bijvoorbeeld voor een originele eiken deur gaan die met de tijd alsmaar mooier wordt.

Een strak, minimalistisch design is iets wat we ook terugzien in de woontrend Japandi. In een wabi-sabi interieur richt je je op eenvoud, natuurlijke elementen, comfort en duurzaamheid.

Liever een andere woonstijl?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

My Domaine

Reageer op artikel:
Wabi-wat? Dit is waarom iedereen een beetje wabi-sabi in huis nodig heeft
Sluiten