Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Compact Wonen 11 mrt 2020

Dreaming tiny? Waarom je in een tiny house wil wonen

Dream big and work hard, is wat er vaak wordt gezegd. Maar wat als dat jouw droom niet is? Wat als je misschien wat minder hard wilt werken en juist droomt van tiny? Tiny living, om precies te zijn. Dan ben je niet de enige. In Nederland zijn er tienduizenden mensen die graag klein, duurzaam en betaalbaar willen wonen.

Stichting Tiny House Nederland is er om mensen in de Tiny House-community te stimuleren om hun kennis met elkaar te delen. Zowel met mensen die een tiny house hebben als met mensen die nog in de oriëntatiefase zitten. Want hoezo zou je eigenlijk tiny willen gaan?

Waarom tiny living?

Hoezo? Denk je als big dreamer misschien. De belangrijkste redenen voor veel mensen die in een tiny house wonen, zijn:

  • Verlagen van de maandelijkse kosten (klein wonen is een stuk goedkoper)
  • Wonen in een sociale community (je woont vaak op
  • Verlagen van de ecologisch voetafdruk (tiny wonen kost veel minder energie)
  • Minimaliseren in spullen (je hebt minder ruimte, dus kunt ook simpelweg minder bezitten)
  • Wonen in je zelfontworpen huis (je kan alles zelf uitdenken!)

Verlagen van kosten

Wonen in een tiny house is een manier om je maandelijkse kosten flink naar beneden te brengen. Je hebt weinig (of geen!) hypotheek nodig en bent maandelijkse dus minder kwijt.

Als je graag minder wilt werken, is kleiner wonen een goede manier om de kosten te drukken. Daarbij kan je ook minder spullen kwijt, wat ook weer scheelt in de uitgaves.

Wonen in een tiny house kost tussen de 25.000 en 100.000 euro

Minimalisme

Bij het woord minimalisme krijgen sommige mensen misschien de kriebels. Geen comfort, geen luxe, maar een leeg en wit huis zonder gezelligheid – wat wij Nederlanders nog wel zo belangrijk vinden!

Maar dat is niet waar minimalisme om gaat. Minimalisten leven met weinig spullen om meer rust in hun hoofd te krijgen. Een overdaad aan spullen kan namelijk heel afleidend zijn.

Handig: 5 manieren om te ontspullen voor meer rust in huis

Het gaat er dus niet per se om dat je zo min mogelijk meubels en accessoires in huis hebt, maar om de functie ervan. De spullen die je hebt, heb je ook voor een reden.

Heb je toch iets nodig? Je kunt het kopen, maar minimalisten houden van delen. Geef je een feestje en heb je een partytent nodig? Leen het van iemand anders!

Meer inspiratie: De 10 leukste en meest inspirerende tiny houses op Instagram

Duurzaamheid

In de Tiny House Community speelt duurzaamheid een grote rol. Bij het bouwen van een tiny house wordt rekening gehouden van het effect van het huisje op het milieu.

Dat betekent: goede isolatie, duurzame materialen en andere manieren om het milieu zo min mogelijk schade toe te brengen.

Vrijheid

We zeiden het net al even, maar tiny wonen is een stuk goedkoper. Dit heeft als gevolg dat je minder hoeft te werken om je vaste lasten te kunnen betalen. En dát leidt weer tot meer vrijheid.

Op de website van Stichting Tiny House Nederland lezen we dat mensen eindelijk gaan doen waar ze al langer over droomden. Puur en alleen omdat ze zijn verhuisd naar een klein huis.

Op Stichting Tiny House Nederland lees je alles over tiny living. Handig voor iedereen die tiny wilt, gaat of is.

Heerlijke tiny house inspiratie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dreaming tiny? Waarom je in een tiny house wil wonen
Sluiten