Renée Leeuw
Renée Leeuw Boek 18 maart 2016

Waarom je Helmut Newton deze zomer beter gaat leren kennen

“Books aren’t made to furnish, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” Henry Ward Beecker heeft gelijk, vinden wij. Daarom presenteren we samen met MENDO – candy store for book aficionados – om de week een boek dat jou en je interieur kleur en inspiratie geeft.

Deze keer geeft MENDO ons wat huiswerk mee: Helmut Newton (beter) leren kennen. En wel deze zomer. Waarom? Joost van MENDO vertelt.

Deze zomer staat het Amsterdamse fotografiemuseum Foam in het teken van Helmut Newton (1920 – 2004), een even legendarische als invloedrijke fotograaf. Foam zegt over hem dat hij moet worden gerekend tot de meest bepalende fotografen van het laatste kwart van de twintigste eeuw. Voor boekenliefhebbers is Newton eveneens een belangrijk man. Zijn enorme boek SUMO, met super onhandig maar bloedmooi tafeltje van Philippe Starck, was de eerste groot formaat limited edition van Taschen. Dat boek heeft zijn weg gevonden naar het interieur van menig boekenliefhebber en is inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Ter voorbereiding op de Newton-zomer bij Foam, óf ter inspiratie voor je fotografie-skills, óf ter verrijking van je interieur, (of voor een combinatie van deze drie) adviseren we je om eens te kijken naar de reguliere versie van SUMO uit 2009 – een van onze favorieten.

Een alternatief is het wat betaalbaarder Pages from the Glossies uit december 2015.

En als je nog even geduld hebt… in april komt Taschen met een heruitgave Us and Them Helmut Newton and Alice Springs, dat voor het eerst verscheen in 1999.

De tentoonstelling Helmut Newton, A Retrospective bestaat uit meer dan 200 foto’s en is vanaf 17 juni te zien bij Foam.

Reageer op artikel:
Waarom je Helmut Newton deze zomer beter gaat leren kennen
Sluiten