Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Keuken 26 feb 2020

Dag 18: de vriezer volledig ontdooien, opruimen en opnieuw indelen

Een overvolle vriezer waarvan je geen idee hebt wat er nog allemaal inzit. Ondefinieerbare bakjes, groenten, zakjes met vlees zonder datum… Dit gaan we vandaag aanpakken! Met de tips uit dit artikel kun je de vriezer opruimen én opgeruimd houden.

De vriezer is onmisbaar in vele huishoudens. Maar het probleem is: ze lijken nooit groot genoeg en je weet vaak ook niet meer wat er ook alweer in ligt. Daarom ruimen we aan het eind van de Clean Up Challenge ook nog even de vriezer helemaal leeg.

Stap 1: haal alles uit de vriezer

Voor je begint moet natuurlijk alles uit de vriezer gehaald worden. Het is belangrijk dat je een beetje doorwerkt, zodat niet alles ontdooid is tegen de tijd dat je klaar bent.

Leg de inhoud van je vriezer op het aanrecht en kijk kritisch naar de voorraad die je hebt. Ga je die ingevroren restjes nog eten? Dat ingevroren vlees van een BBQ van vorig jaar, lag dat echt al die tijd onderop? Alles wat over de datum is, gooi je sowieso weg.

Stap 2: de vriezer ontdooien en schoonmaken

Hoe vaak je de vriezer moet ontdooien, daar zijn de meningen over verdeeld. Persoonlijk houden wij eens per 6 maanden aan.  Benieuwd hoe je de vriezer het beste kan laten ontdooien? Je vriezer snel ontdooien is mogelijk met deze handige tips.

Je maakt de vriezer snel en gemakkelijk schoon met een sopje. Even droogmaken, en de stekker kan weer in het stopcontact en de spullen terug in de vriezer. Maar gooi die spullen niet meteen terug in de vriezerlades, check eerst de tips hieronder nog even.

De vriezer indelen met bakken

Voor je alles terug in de lades gooit: bedenk hoe je je vriezer wil organiseren. Deel de vrieskist of lades logisch in en leg soortgelijke producten bij elkaar.

Brood bij brood, groenten bij groenten. Leg al het vlees op één stapel en de restjes bij restjes. Dit kan je handig doen door doorzichtige bakjes in de vriezer te leggen. Zo zie je makkelijk wat je hebt.

Ook handig: labels plakken

Wanneer je veel invriest, kan het handig zijn om te labelen. Plak op het diepvrieszakje of doosje van je restjes een label met daarop de inhoud en de datum waarop je het invroor. Sommige mensen plakken ook een label met de datum waarop het eten niet meer goed is. Zo hoef je dus nooit on the spot te rekenen, slim!

Het belangrijkste: kijk voor je koopt

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om je vriezer zo georganiseerd te houden als ‘ie nu is: kijk voor je koopt. Pak niet zomaar twee dozen doperwten uit het diepvriesvak in de supermarkt. Vraag jezelf eerst af: heb ik dit nog liggen en ga ik dit binnenkort gebruiken?

Meer van de Clean Up Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dag 18: de vriezer volledig ontdooien, opruimen en opnieuw indelen
Sluiten