Bloemen uit eigen tuin! Alles wat je wilt weten over voorzaaien

Niets is fijner dan een verse bos kleurrijke bloemen op de eettafel – en al helemaal niet als deze bloemen uit jouw eigen tuin komen. Om prachtige bloemen in de tuin te kunnen laten groeien (ja, en ook op dat balkon of dakterras!) kan het voorzaaien van zaadjes soms noodzakelijk zijn. Wij vertellen je precies hoe je dat aan moet pakken.

De onderstaande tips lazen we in het onwijs leuke boek Pluktuin van Jennita Jansen. In dit boek leer je aan de hand van prachtige illustraties onder andere hoe je de juiste bloemen uitkiest voor jouw tuin, balkon of dakterras. Ook weet je na het lezen van dit boek welke bloemen goed samen gaan, en wanneer je ze moet voorzaaien.

Voorzaaien: zo pak je dat het beste aan

Stap 1: bakjes met potgrond

Om te beginnen met voorzaaien heb je bakjes nodig. Speciale potjes, plastic bekertjes, een eierdoos of een heus kweekkastje. Wat je precies gebruikt, maakt niet zo veel uit.

Vul de bakjes met potgrond totdat je nog ongeveer 1 cm rand overhoudt. Druk de grond licht aan.

Stap 2: zaadjes verdelen

Verdeel de zaadjes over de bakjes. Check altijd even op het zakje wat je met het zaadje moet doen: sommige zaadjes moet je bedekken met een laagje grond, andere zaadjes juist niet. Als jouw zaadjes wel onder een laagje groen moeten, druk de grond dan weer zachtjes aan.

Stap 3: zaadjes labelen

Je wilt natuurlijk niet vergeten welke bloem je waar hebt gezaaid, dus ga aan de slag met labels. Schrijf er ook meteen bij op welke datum je de zaadjes gezaaid hebt, zodat je de groei goed kan bijhouden.

Stap 4: de standplaats van de bakjes

Nu is het tijd voor de zon om zijn werk te doen! Zet je bakjes op een lichte, zonnige plek.

Stap 5: de plantenspuit

Water geven doe je met een plantenspuit, zodat de zaadjes goed op hun plek blijven liggen en niet schrikken van een plens water. Houd de grond goed in de gaten. Je wilt geen te droge grond (want dan kiemen de zaadjes niet), maar ook geen te natte grond (want schimmel). Het beste geef je om de dag een beetje water.

Stap 6: verspenen

Als de zaadjes aanslaan, ontstaan er al snel kiemblaadjes. Na deze kiemblaadjes verschijnen er ineens andere blaadjes. Dit zijn de échte eerste blaadjes van jouw nieuwe bloem. Vaak zijn ze dan ook anders van kleur dan de eerste kiemblaadjes.

Heeft jouw mini-plantje minimaal twee echte blaadjes? Dan is het tijd om de plant te verspenen. Oftewel: elk miniplantje krijgt zijn eigen potje. Zo krijgen de wortels van je plantje meer ruimte om te groeien. Doe dit heel voorzichtig, bijvoorbeeld met de bolle achterkant van een theelepel.

Het nieuwe potje vul je met een laagje aarde. Maak hierin een gaatje met je vinger, en plant daar het miniplantje in. Druk de grond zachtjes aan, en geef meteen een beetje water.

Stap 7: afharden

Voordat de plantjes naar hun definitieve plek buiten kunnen, is het belangrijk om ze te laten wennen aan de buitentemperatuur. Zet de plantjes daarom eerst een paar dagen buiten, maar haal ze ‘s nachts weer naar binnen. Dit wordt ‘afharden’ genoemd, en zorgt ervoor dat de plant straks buiten beter aanslaat.

Stap 8: uitplanten

Als je zeker weet dat er geen nachtvorst meer komt, dan is het tijd om de planten buiten een mooi plekje te geven. Het is belangrijk dat de plantjes allemaal op zo’n 15 centimeter afstand van elkaar staan, zodat ze goed kunnen groeien.

Houd je bloemen goed in de gaten, geef water, liefde en aandacht, en binnenkort heb jij de mooiste zelfgekweekte bloemen op tafel staan.

Meer lezen over bloemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bloemen uit eigen tuin! Alles wat je wilt weten over voorzaaien
Sluiten