Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 20 feb 2020

Dag 14 van de Clean Up Challenge: de voorraadkast opruimen in 5 stappen

Met de Clean Up Challenge ruimen we elke dag 15 minuten op. Het eindresultaat na een maand: een opgeruimd, schoon en fris huis om het voorjaar mee in te gaan. Vandaag is het tijd voor de voorraadkast. Een voorraadkast is een luxe om te hebben, maar je voorraadkast opruimen en bijhouden blijft een uitdaging. Wij helpen je een handje.

Heb jij ook vier geopende pakken pasta en zeven verschillende soorten koekjes in je voorraadkast liggen? Het is een bekend probleem. In deze vijf simpele stappen ben je misschien niet binnen vijftien minuten klaar, maar maak er in de avond een uurtje voor vrij en je bent zo klaar.

In 5 stappen je voorraadkast opruimen

Stap 1: je voorraadkast uitruimen

De eerste stap is het uitruimen van de voorraadkast en dat kun je alleen doen als je weet wat je allemaal hebt. Dus haal alles eruit, zet desnoods op de grond en bekijk het. Waarschijnlijk liggen er allemaal dingen waarvan je niet eens wist dat je het had.

Voedselverspilling vinden we natuurlijk onwijs zonde, maar je hebt geheid dingen in die kast staan die over datum zijn, er gewoon niet meer lekker uitzien of die je toch niet meer gaat opeten. Gooi het weg of kijk of de voedselbank iets heeft aan de etenswaren die wel nog goed zijn.

Stap 2: noteren wat je nog heb

Dit klinkt misschien als een werkje, maar een verstandige zet is om te noteren wat je in je voorraadkast gaat houden. In je telefoon of desnoods een briefje of een notitieblok dat je aan de binnenkant van je voorraadkast plakt.

Als je dat een beetje bijhoudt, weet je altijd hoeveel pakken pasta je in de kast hebt en koop je nooit iets onnodig bij. Dit voorkomt dat producten over datum gaan omdat je niet wist dat je ze had en zorgt er ook voor dat je kast minder vol is.

Stap 3: gebruik bakjes en potten

Het is heel simpel om alle pakken gewoon in je voorraadkast te stouwen, maar veel handiger is wanneer je een aantal bakjes en potten hebt om dingen in te bewaren. Een aantal potten om bijvoorbeeld bakspullen in te bewaren zoals suiker en bloem.

Dit zorgt ervoor dat je voorraadkast een stuk overzichtelijker is en het is gelijk ook een stuk hygiënischer. Bij open pakken heb je het risico dat er stof of andere viezigheid op komt en open pakken zijn ook een stuk aanlokkelijker voor ongedierte.

Stap 4: je voorraadkast slim inrichten

Je voorraadkast opruimen is ook een stuk makkelijker wanneer je hem slim inricht. Zorg dat je alle producten in je voorraadkast goed kan zien, leg zo min mogelijk etenswaren achter elkaar. En als je dat wel doet, zorg dat kleine producten vooraan staan.

Stap 5: zet spullen in groepen bij elkaar

Opzoek naar bakspullen? Die staan allemaal op de middelste plank. Woksaus nodig? Die staat bovenaan. Om te weten waar je spullen moet vinden in je voorraadkast, is het handig om overeenkomende items bij elkaar zet. Alle bakspullen bij elkaar, alle Aziatische spullen, alle soepen en blikken ook bij elkaar. Zo houd je een duidelijk overzicht.

Alle challenges van vorige week al gedaan?

Heb je de tweede week van de Clean Up Challenge al voltooid? Hier vind je alle artikelen van vorige week:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dag 14 van de Clean Up Challenge: de voorraadkast opruimen in 5 stappen
Sluiten