Iris Wijnands
Iris Wijnands Opbergen 26 sep 2019

Voorraadkast indelen? Dat doe je op deze handige manier

De voorraadkast is echt zo’n plek in huis die al snel rommelig en onoverzichtelijk kan worden. Laten we daar verandering in brengen. We gaan de voorraadkast indelen op een manie waarop hij netjes is én blijft.

Het is ook niet makkelijk om de voorraadkast opgeruimd te houden, iedereen duikt erin, rommelt tussen de blikken, zakken en wc-rollen en hoopt dan nog ergens een pak koekjes te vinden. Met deze tips maak en hou je de voorraadkast strak en netjes.

Haal alles uit de kast

Om je voorraadkast goed te organiseren moet je goed beginnen. Haal daarom alles uit de kast (letterlijk en figuurlijk). Pas wanneer je alles uit de kast hebt gehaald, zie je hoeveel je eigenlijk hebt en kun je de voorraadkast beter inrichten.

Het eten dat zich achterin je kast had verstopt en nu al ver over de datum is gooi je beter weg. Eten dat nog goed is, maar je niet meer gaat gebruiken, kun je beter weggeven of doneren. Dus hup, dat doosje met crackers uit het kerstpakket gaat naar je zus en de potjes groenten die je eigenlijk niet meer gebruikt kun je beter aan een voedselbank doneren.

Investeer in doorzichtige opbergdozen en potten

Het inrichten van de voorraadkast hoeft niet heel erg moeilijk te zijn. Koop plastic bakken of opbergdozen, zoals A cup of life heeft gedaan. Op die manier kun je als je de aardappelen nodig hebt gewoon de bak pakken en hoef je niet eerst te zoeken waar je die zak ook alweer had neergelegd.

Bakproducten mogen bij elkaar in een bak, de snacks kunnen in één bak en de koffie en thee krijgen ook een eigen plek. Producten als pasta, meel en suiker kun je los in glazen potten doen. Vaak neemt een potje minder ruimte in dan de originele verpakking en het ziet er mooier uit. Het oog wil ook wat, toch?

Zet de bakken die je vaak gebruikt (zoals een bak met spullen voor het ontbijt of avondeten) op een plank waar je makkelijk bij kan, bijvoorbeeld ooghoogte of eronder. Spullen die je minder vaak gebruikt kunnen een plank omhoog of omlaag.

Voorraadkast indelen? Labels zijn je beste vriend

Labels zijn je beste vriend. Zet op de bak wat erin zit, dan hoef je ook niet iedere keer alle bakken af. Nu is het slechts een kwestie van, nadat je boodschappen hebt gedaan, alles goed opbergen.

Er zijn super leuke stickers en labels waar je met krijt op kan schrijven, plak die op de bak en zorg ervoor dat iedereen weet waar ze de koekjes terug moeten leggen. Zo hoef jij nooit meer te zoeken naar je chocolate chip cookies op het moment dat je die écht nodig hebt.

Je voorraadkast inrichten zoals de vakkenvullers dat bij de schappen doen

Wie vroeger heeft gewerkt als vakkenvuller kent deze term maar al te goed: fifo vullen. De term fifo is een afkorting van ‘first in, first out’. Dat wil zeggen dat de producten die eerder in je kast zijn gekomen, er eerder uit moeten.

Om dit makkelijk te doen, is het de bedoeling dat je, iedere keer als je boodschappen hebt gedaan, de blikjes, potjes, pakjes en producten die al in de kast staan naar voren haalt, om vervolgens de nieuwe producten daar achter te zetten. Zo gebruik je eerst het blik soep dat dichter bij de houdbaarheidsdatum ligt. Handig toch?

Schrijf het boodschappenlijstje op de deur

Niets is zo vervelend als tijdens het koken erachter komen dat je een bepaald product niet meer hebt. Ervoor zorgen dat je je voorraadkast op tijd kan bijvullen, dat hoort ook bij het inrichten.

In plaats van naar de winkel rennen op het moment dat je spaghetti al bijna staat te koken, dat is niet zo handig. Daarom schrijf jij voortaan op de deur van de voorraadkast dat je pastasaus bijna op is. Op de deur? Ja, op de deur. Ook het menu van die week kun je uitschrijven op de deur.

Er zijn leuke notitieblokjes die je op kan hangen, maar nog leuker is natuurlijk een krijtbord op je deur. Die kun je verven of in de vorm van een plakfolie ophangen. Een bakje voor de krijtjes aan de muur en dan kun je met sierlijke letters ‘boodschappenlijst’ erboven schrijven. Zo wordt je voorraadkast inrichten ook nog eens leuk!

Meer lezen over organiseren en opruimen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorraadkast indelen? Dat doe je op deze handige manier
Sluiten