Mirre Staats
Mirre Staats Wooninspiratie 9 jun 2016

Voormalige graansilo in Deventer omgetoverd tot foodhal

Vroeger hadden silo’s een belangrijke functie, maar steeds meer van deze bouwwerken worden overbodig door veranderende productietechnieken. Zo is de voormalige Droste silo in Haarlem omgebouwd tot kantoor en hebben we ook nu weer een oude silo-transformatie gevonden. Namelijk, een voormalige graansilo in Deventer, ook wel bekend als de Zwarte Silo. Wenink Holtkamp Architecten werd ingeschakeld door BOEi om hier een foodhal van te maken. De silo werd in 1923 aan de haven gebouwd als graanopslag, maar sinds 1990 had het eigenlijk geen functie meer. Tot nu dus!

De architect heeft van de gesloten opslagplaats een transparante hal gemaakt met plek voor locale eettentjes. Door de glazen pui wordt het interieur bij het havengebied betrokken. Scroll snel verder voor de before– en after-beelden van de nieuwe Fooddock in Deventer.

Voor de verbouwing zag de opslagplaats er al interessant uit. De betonnen muren, vervallen buizen en immense pilaren geven het gebouw zeker een eigenaardig karakter. Wel is duidelijk dat het gebouw van zowel binnen als buiten toe was aan een opknapbeurt.

De Zwarte Silo had een strikte verdeling van vier volumes met elk een eigen functie. Zo fungeerde de hoge silo als graanopslag, het lagere volume als pakhuis met kantoor, het oostelijke gedeelte als zoutopslag en de kleinste volume als paardenstal. Het architectenbureau behield deze functies, maar zorgde voor een open verbinding van de oude graanopslag naar de zoutopslag. Dankzij de nieuwe, grote opening in de oostgevel van 9,2 meter breed en 2,8 meter hoog, is de haven tot ver in het gebouw te zien.

Door de industriële look van de opslagplaats te behouden, blijft het gebouw binnen en buiten uniek. De eettentjes brengen vervolgens hun eigen sfeer met zich mee. Zo krijgt de grote ruimte toch een sfeervol en persoonlijk tintje.

Van plan om Fooddock een bezoekje te brengen? De foodhal is van woensdag tot en met zondag geopend van 12 uur – 21 uur (op vrijdag en zaterdag tot 22 uur). Let wel op: je kunt hier niet met cash betalen, dus neem je bankpas mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

weninkholtkamp.nl

Reageer op artikel:
Voormalige graansilo in Deventer omgetoverd tot foodhal
Sluiten