Frederique Rekers
Frederique Rekers Tips 8 mrt 2021

De Roomed voorjaarsschoonmaak checklist: zó is jouw huis klaar voor de lente

Bij de grote voorjaarsschoonmaak hoort een goede checklist zodat je zeker weet dat je niks vergeet en de lente in huis ongestoord kan beginnen. Check de Roomed voorjaarsschoonmaak checklist voordat je gaat beginnen.

Het is handig om bij een grote schoonmaak, je huis in te delen in kamers/groepen. Zo voorkom je dat je middenin een schoonmaaksessie afdwaalt en vervolgens niet meer weet waar je gebleven bent. Wij hebben de volgorde en de dingen die je niet mag missen bij het schoonmaken voor je op een rijtje gezet.

De voorjaarsschoonmaak begint bij de badkamer

Als je begint is het verstandig om in de kamers boven te beginnen zodat je langzaam kan werken naar beneden. Dit is ook handig wanneer je geneigd bent om alle troep naar boven te verplaatsen. Wij beginnen in een kamer die bij bijna iedereen boven is: de badkamer.

Een goede tip is om in elke kamer waar je begint meteen de ramen open te zetten. Je gaat schoonmaken en de geur van heftige schoonmaakartikelen wil je niet te lang in je huis hebben hangen én je kamers kunnen zo goed doorluchten waardoor alles weer heerlijk fris ruikt.

Haal de badkamer leeg en verwijder alle bad-/doucheartikelen zodat je overal goed bij kan. Vervolgens kan je de badkamer gaan ontkalken en de doucheput/ wasbak ontstoppen.

Als dit gedaan is kan je overal nog langsgaan met een sopje, het douchegordijn wassen (neem de handdoeken meteen mee) en de vloer ook schoon en droog maken.

Werk verder naar de slaapkamer(s)

Zet wederom weer de ramen open en begin met het sorteren van je kleding. Gooi de winterkleding weg in dozen en maak plaats voor de zomerkleding. Neem tussendoor de binnenkant van je kledingkast door met een doek.

Vervolgens kan je je matras gaan schoonmaken met water en baking soda, even laten intrekken en daarna afnemen met een natte doek. Was vervolgens je beddengoed, gordijnen en eventuele kussens/dekens.

Hierna kan je ramen, deuren, kasten en lampen afnemen en eindig je als laatst met het dweilen of stofzuigen van je vloer.

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Home office schoonmaken

Je home office is een kamer die je snel vergeet tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. Toch is deze kamer soms ook toe aan een grondige poetsbeurt.

Zet de ramen open en je kan beginnen met het organiseren van papierwerk en houd dit eventueel apart zodat het niet nat wordt. Neem vervolgens alle electronica (toetsenborden, beeldschermen en muizen) af met een licht vochtige microvezeldoek.

Verder kan je je bureau en ramen schoonmaken en neem ook meteen de radiatoren mee. Eindig weer met de vloer. Vergeet je ramen niet weer dicht te doen en nu is het tijd om naar beneden te gaan!

Stap vier van je voorjaarsschoonmaak checklist: de woonkamer

Nadat je de ramen weer open hebt gezet kan je beginnen met boekenkasten uitpluizen en schoonmaken. Hierna volgt de electronica (tv, radio).

Als dit schoon is kan je de ramen schoonmaken en vergeet hierbij de ventilatieroosters niet. Was al het (wasbare) textiel en neem vervolgens (kleine) decoraties in huis af met een doek en neem eventueel ook wat grote planten mee (alleen met water).

Als laatste neem je de radiatoren af en doe je weer de vloer. Je kan eindigen met een grote bos voorjaarsbloemen op tafel om de lente in te luiden!

Bijna klaar: de keuken

De keuken kan nog best een klus zijn, er staan namelijk veel apparaten die veel vuil vasthouden. Begin bij de grote apparaten en ontdooi de koelkast en vriezer zodat je ze daarna kan schoonmaken. Vervolgens kan je andere apparaten schoonmaken en als het nodig is ook nog ontkalken.

Begin dan bij de afzuigkap, deze kan je afstoffen en haal eventuele roosters los voor een grondige schoonmaak. Alles wat naar beneden is gevallen kan je meteen schoonmaken als je erna het fornuis aan het schrobben bent.

Ga dan je magnetron/oven schoonmaken, deze zijn waarschijnlijk erg vies. Maak ze van binnen en buiten goed schoon en verwijder oude etensresten.

Als laatste kan je het keukenblad afnemen en de voorraadkast checken op eten dat over de datum is en deze ook nog schoonmaken.

Overige kamers/ruimtes

Je bent er bijna! Als het goed is heb je namelijk de meest belangrijke plekken van je huis gehad maar het kan zijn dat je nog een grote hal of andere ruimtes hebt die nog niet zijn geweest.

Zet (voor de laatste keer) alle ramen open op deze plek (als ze er zijn) en haal kleine dingen weg zodat je overal langs kan met een sopje. Was eventueel textiel en neem radiatoren af met een stofdoek.

Dweil als laatst de vloer en zet de spullen die je hebt verplaatst weer terug. Voilà, jouw huis is klaar voor de lente en jij dus ook!

De Roomed voorjaarsschoonmaak checklist:
Roomed voorjaarsschoonmaak checklist

Roomed voorjaarsschoonmaak lijst
Bron: Roomed

3 stappen om te nemen voor je begint aan de grote voorjaarsschoonmaak


Voorjaarsschoonmaak checklist
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GewoonlekkergroenHomify

Reageer op artikel:
De Roomed voorjaarsschoonmaak checklist: zó is jouw huis klaar voor de lente
Sluiten