admin
admin Tips 17 mrt 2017

De vier voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming. Oké we geven meteen toe: niet het meest sexy onderwerp. Tenzij je ervan houdt om jezelf regelmatig in een bevallige pose op de vloer te positioneren. Maar alles daarbuiten is het gewoon een onderwerp voor installateurs, mensen die dingen doen met buizen achter muren en onder vloeren.

Echter, eenmaal geïnstalleerd zijn die saaie buizen wel een enorme meerwaarde voor je huis en voor je gevoel van welbevinden. Dus mocht je binnenkort een nieuwe vloer gaan leggen, wij denken alvast even met je mee. Vier voordelen van vloerverwarming die je echt moet weten!

Bron: Behance

1. Vloerverwarming is mooier

Tenzij je een fetisj hebt voor convectorputten of verwarmingsbuizen is vloerverwarming esthetisch verreweg de meest mooie manier om je huis te verwarmen. Onder de vloer worden de verwarmingsbuizen ingefreesd in het beton. Vervolgens wordt er een dekvloer opgelegd en dan kun je kiezen voor bijna elk type vloer. Vroeger werd vloerverwarming alleen geplaatst onder een stenen vloer maar tegenwoordig wordt het ook steeds meer gebruikt onder pvc vloeren, hout en zelfs onder betonvloeren (zie #4)

2. Vloerverwarming is goed voor het milieu

In de Romeinse tijd was vloerverwarming al heel gangbaar. Stenen vloeren werden op pilaren aangelegd en in de ruimte onder de vloer werd middels een vuur warme lucht gecreëerd die ervoor zorgde dat de vloer lekker aangenaam aanvoelde. De rook werd via een schoorsteen afgevoerd. Inmiddels zijn de systemen een stuk milieuvriendelijker. In een huis dat met vloerverwarming wordt verwarmd fungeert in feite de gehele vloer als een grote radiator waardoor je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van de energie. Je hebt minder energie nodig om de juiste temperatuur te bereiken en je hebt minder ‘wasted heat’ omdat de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt en de ruimte daardoor sneller warm wordt.

3. Vloerverwarming is een stuk zuiniger

Een van de grootste voordelen van vloerverwarming: met vloerverwarming bespaar je jaarlijks zo’n 180 kubieke meter gas. Let wel dat we het hier hebben over de variant met buizen en warm water: vloerverwarming op elektra is niet zuiniger. Jaarlijks komt dat neer op een gemiddelde besparing van 120 euro. Dan kun je de vloerverwarming in feite in 10 tot 15 jaar terugverdienen. Belangrijk is wel dat je vloerverwarming aanlegt in een ruimte die verder goed geïsoleerd is omdat je anders veel van je warmte direct verliest via ramen en muren. Maar dat geldt natuurlijk ook als je je huis middels radiatoren verwarmt.

4. Vloerverwarming is te combineren met veel verschillende soorten vloeren

Wij maakten een handig lijstje:

Een betonvloer
Tegenwoordig zie je steeds vaker betonnen vloeren als afwerkvloer. Vloerverwarming kan ook in een betonvloer worden aangebracht, echter je moet wel rekening houden met het feit dat de warmte het beton kan doen scheuren. Je moet dan ook altijd een dikke betonvloer (minimaal tien centimeter dik) laten aanleggen. Laat je altijd goed informeren want om nu zelf de thermische uitzetting van de vloer te gaan berekenen… lijkt ons niet zo verstandig.

Bron: Pixabay

Een houten vloer
Kan dat wel samen? Vloerverwarming en parket? Dat gaat toch uitzetten? Ja en nee. Hout is een natuurproduct en als dat opwarmt zet het inderdaad uit. Maar vloerverwarming met een goede verdeler warmt de vloer gelijkmatig op en omdat het niet te hoge temperaturen bereikt is er niets aan de hand. Dat is sowieso een voordeel van vloerverwarming: de temperatuur in huis schommelt niet meer zo. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld in de ruimte, je huis is sneller warm en koelt ook minder snel af.

Natuursteen
Met je blote voeten over een marmeren vloer in de winter? Dat is geen straf als je een goed vloerverwarmingssysteem aanlegt. Om vast te wennen aan de voordelen van vloerverwarming kun je in een deel van het huis kiezen voor vloerverwarming als bijverwarming. Bijvoorbeeld de badkamervloer (vaak kiest men daar wel voor de elektrische variant). ‘s Nachts naar de wc en dan geen koude voeten krijgen, wie wil dat niet? Een ander voordeel van vloerverwarming in de badkamer is dat natte plekken van het douchen of badderen veel sneller drogen. We like.

Bron: Miss Moss

Tapijt
Niet alle soorten tapijt kan bovenop vloerverwarming worden geplaatst. Sommige types tapijt houdt de warmte namelijk tegen en dan heeft het natuurlijk niet veel zin. Informeer bij de tapijthandelaar welk tapijt zich goed leent voor vloerverwarming. In principe is tapijt en vloerverwarming een gouden combinatie, in tegenstelling tot wat velen denken. Het is echter beter om geen ondervloer te nemen want hierdoor wordt de warmte juist tegen gehouden.

Kortom mocht je nog twijfelen: vloerverwarming is op vele fronten een duidelijk beter alternatief dan het ouderwetse verwarmingssysteem. Niet voor niets schakelen steeds meer mensen over op vloerverwarming!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vier voordelen van vloerverwarming
Sluiten