Judith Tielemans
Judith Tielemans Interieur 27 dec 2021

Waterbestendig, praktisch en toch mooi: de voordelen van een PVC vloer

Een Fransen eiken vloer in je woning: dat klinkt misschien heel romantisch, maar het vraagt wel om veel onderhoud. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook veel alternatieven, waaronder een PVC vloer, die je bijna niet kunt onderscheiden van echt hout.

Je hebt vast wel eens van laminaat gehoord. Polyvinylchloride is misschien een nieuwe term voor je, die beter bekend staat als PVC. Net als laminaat bestaat een PVC-vloer voornamelijk uit kunststof. Alleen is een PVC vloer een stuk dunner dan laminaat. Dit zijn de voordelen van een PVC vloer.

Minder geluid

Het liefst wil je natuurlijk voor een vloer gaan waarmee je de buren niet lastig valt. Het nadeel aan een houten vloer is dat ‘ie al snel gehoriger is, of soms na een tijdje gaat kraken. Een verlijmde PVC-vloer is helemaal stil. Wel zo handig, als je in een appartement woont in de stad.

In sommige appartementen moet je zelfs goedkeuring krijgen van de VVE om een parket te leggen, omdat je hiermee vrijwel altijd boven de geluidsnorm van 10dB uitkomt.

Vloerverwarming

Plannen om je woning duurzamer te verwarmen? Dan is het leggen van vloerverwarming een goed idee. Daarmee bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten op de lange termijn.

Een pvc vloer is gelukkig geschikt in combinatie met vloerverwarming, in tegenstelling tot veel houten vloeren. Vooral een gelijmde PVC vloer gaat goed met een vloerverwarming, dus laat jezelf goed voorlichten, mocht je gebruik willen maken van deze verwarmingsoptie.

Minder onderhoud

Ben je aan het koken en spat er wel eens wat op de grond? Geen probleem, even een doekje er overheen. Toch licht het bij een parketvloer wat ingewikkelder, want vocht of vlekken trekken snel in hout als ze niet direct verwijderd worden.

Daarnaast moet je de vloer eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt geven. Als je voor een PVC vloer gaat, dan heb je daar geen last van. Alleen een schoonmaakbeurt met dweil, stofzuiger of bezem is voldoende. Je kunt er ook voor kiezen om PVC in de badkamer te leggen, want dit type vloeren kunnen prima tegen water en vocht.

Betaalbaar

Wist je dat een houten vloer wordt verkocht vanaf circa 35 euro per vierkante meter? Vermenigvuldig het maar eens met het oppervlakte van jouw huis en je zult al snel schrikken van de prijzen. PVC vloeren zijn een stuk goedkoper: je kunt deze al vanaf 10 euro per vierkante meter vinden.

Daarbij is het leggen van een houten vloer best een ingewikkeld klusje, waardoor je al snel iemand zal moeten inhuren om de vloer te leggen. PVC leggen kun je ook zelf doen, vooral als je een vloer koopt met een klik systeem. Zo gepiept!

Dweilen: op déze manier komen er geen voetafdrukken op je vloer te staan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waterbestendig, praktisch en toch mooi: de voordelen van een PVC vloer
Sluiten