Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 1 nov 2019

Interessant: dit zijn de voordelen én de nadelen van de booming plantentrend

Valt het jou ook op dat je de laatste tijd zoveel planten ziet op Instagram? Planten zijn hot in social media-land, en zeker onder millennials. Omdat we zoveel plantenfoto’s zien, delen we er juist nóg meer met elkaar. Er is sprake van een heuse plantentrend. Maar wat zijn daar de gevolgen eigenlijk van? Dit zijn de voor- en nadelen van de plantentrend.

Auteur, milieuwetenschapper, activist, YouTuber en model Summer Rayne Oakes schreef het boek ‘Hoe je een plant van je laat houden‘ en behandelt daarin, naast hoe je planten beter kan verzorgen door ze te observeren, onder andere de voor- en nadelen van het toenemen van de plantentrend.

Lekker bezig: de voordelen van de plantentrend

De plantentrend brengt zeker nadelen met zich mee, maar ook een boel voordelen. In ‘Hoe je een plant van je laat houden’ hebben 70 mensen gedeeld hoe planten hen hebben geholpen met problemen in hun leven. Zo is er bijvoorbeeld Tomas, die het in huis halen van planten vergelijkt met het omschakelen van een lichtknop. “Opeens besefte ik dat ik al die tijd in het donker had gezeten”.

Door planten kunnen we ergens voor zorgen

Volgens Summer creëren planten in hun habitat de omgeving waarin zij willen leven. “Mensen moeten dat ook doen. Als je een groenere buurt wil, moet je daarvoor zorgen. Bomen ploppen niet opeens op in de straat. Jij moet ervoor zorgen. Dat is ook de essentie van mensen, we willen ergens voor zorgen. Dat kan zijn voor planten, maar ook voor onszelf en anderen.”

nadelen plantentrend
Bron: Shawn Brackbill

Je kan planten als decoratie nemen, maar je kan ze ook integreren in je levensstijl en routine creëren. “Ja, planten zijn luchtzuiverend, rustgevend en goed voor de luchtvochtigheid, maar ik denk dat dat oppervlakkige voordelen van planten zijn. Meer betekenisvolle voordelen zijn onder andere betrokkenheid in een duurzamere, gezondere en meer milieu-bewuste omgeving.”

Een gebalanceerd leven door planten

Vaak vragen mensen aan Summer Rayne Oakes hoe ze gezonder kunnen leven. Dat is zeker geen onderdeel van de nadelen van de plantentrend. Het is volgens Summer juist goed om na te denken over de keuzes die je maakt.

Volgens Summer gaat gezonder leven over de gewoontes die mensen hebben, die onderdeel zijn van de dagelijkse routine. “Het gaat erom of je loopt of fietst naar je werk, of dat je met de auto gaat. Of je gezond of juist ongezond eet. Of je voor planten zorgt, of niet. Met kleine veranderingen kun je voor een gezonder en beter gebalanceerd leven zorgen.”

nadelen plantentrend
Bron: Summer Rayne Oakes

Het behouden van uitstervende planten

Een ander voordeel dat opweegt tegen de nadelen van de plantentrend is de mogelijkheid tot het behouden van planten die uit zouden kunnen sterven. Summer Rayne probeert via haar entertainende maar ook zeker educatieve video’s die verantwoordelijkheid naar andere liefhebbers over te dragen.

Ze beseft zich dat de roeping als natuurbeschermer niet voor iedereen weggelegd is, maar blijft positief. “Als ik bij een aantal mensen al de interesse in het behouden van planten kan aanwakker, ben ik geslaagd.”

Dit zijn de nadelen van de plantentrend

Iedereen is beïnvloed door sociale media op een bepaalde manier. Of dat nou een plant is die je ziet en wil hebben of een nieuwe plant die eindelijk naar jouw land komt. Wat het ook is, er is iets dat mensen aantrekt. Dat gebeurt met sociale media op een snellere manier.

nadelen plantentrend
Bron: Summer Rayne Oakes

Iedereen die social media gebruikt, wordt er volgens Summer op een bepaalde manier door beïnvloed. Dat uit zich in planten die we op Instagram zien en dan vervolgens ook willen hebben. Plantenkwekers van populaire exemplaren krijgen opeens een enorme vraag naar hun planten.

> Lees ook: Plantengek Summer Rayne Oakes: ‘Met social media drijven we de plantentrend op’

Planten krijgen het door de plantentrend zwaarder op de vensterbank

“Er zijn veel plantenkwekers die de druk voelen om nieuwe planten steeds sneller op de markt te krijgen”, begint Summer over de nadelen van de plantentrend. Dat brengt moeilijkheden met zich mee. “Normaal zouden kwekers hun planten laten wennen aan moeilijkere omstandigheden. Ze bouwen de optimale omstandigheden van de plant langzaam af. Op die manier kunnen ze verharden en zich beter aanpassen aan de leefomstandigheden in huiskamers.”

Nu koop je dus een plant die in perfecte omstandigheden is gegroeid, maar een klap krijgt zodra hij bij jou in de woonkamer komt. In de plantenwinkels in haar wijk ziet Summer dit ook gebeuren. “Ik zie dat planten uit lokale plantenwinkels slechte wortels hebben, ze moeten allemaal zo snel mogelijk verkocht worden.”

Een te groot aantal planten willen hebben is een van de nadelen van de plantentrend

Summer begint te reflecteren op de vraag of zij als YouTuber bijdraagt aan de groei van de plantentrend. “Ik wil niet zeggen dat het mijn fout is. Ik kon niet weten dat mijn huis viral zou gaan. Pas drie jaar nadat ik begonnen ben werd het opgepikt.”

pla
Bron: Summer Rayne Oakes

‘Deze vrouw heeft 1000 kamerplanten’, was er overal in de media te lezen. Een slimme kop waar veel mensen op zullen klikken, maar volgens Summer gaan millennials zich daardoor focussen op het aantal kamerplanten dat ze hebben.

“Het nummer is niet het doel”, zegt Summer. “Het is geen wedstrijd, er wordt geen score bijgehouden van hoeveel planten je hebt. Duizend kamerplanten hebben, dat geeft mij veel voldoening, maar voor anderen kan dat juist het tegenovergestelde zijn.”

Zoals een vriendin van Summer, die stress kreeg van het grote aantal kamerplanten die ze moest verzorgen. “Dan ga je voorbij het echte doel, namelijk verbinding voelen met je plant. Daarvoor kan één kamerplant al genoeg zijn voor sommigen.”

Wil je na het lezen over de voor- en nadelen van de plantentrend, meer weten over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interessant: dit zijn de voordelen én de nadelen van de booming plantentrend
Sluiten