Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 10 nov 2020

Van A tot Z een nieuw huis: dít is dus wat je aan een aankoopmakelaar hebt

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week leggen we je uit wat je precies aan een aankoopmakelaar hebt – én geven we duidelijkheid over dingen die ze niet doen.

Als je weinig tijd hebt om op zoek te gaan naar jouw droomhuis, of als je van nature niet zo’n goede onderhandelaar bent, is het inschakelen van een aankoopmakelaar zeker niet overbodig. Een aankoopmakelaar is namelijk jouw bemiddelaar en adviseur bij de aankoop van een huis.

Dit zijn alle voordelen van een aankoopmakelaar

1. Zoeken naar een geschikte woning

Wanneer je tot de keuze bent gekomen om een huis te kopen, wil je ook iets vinden wat aan al jouw criteria voldoet. Ben je op zoek naar een woning in een bepaalde regio, of moet de woning minimaal drie slaapkamers hebben? Een aankoopmakelaar kan je hierin helpen.

Een makelaar zorgt ervoor dat het proces van een geschikte woning vinden soepel verloopt. Dat komt omdat hij precies weet wat er speelt in de lokale huizenmarkt. Bovendien is een aankoopmakelaar zelfs op de hoogte van woningen die bijvoorbeeld nog niet op Funda staan.

Tip: bereken eerst hoeveel je precies kunt uitgeven aan een huis, voordat je een aankoopmakelaar inschakelt. Op deze manier kan hij ook gerichter zoeken naar jouw droomhuis dat binnen jouw budget valt.

2. Hulp bij het bezichtigen

Een woning bezichtigen gaat niet alleen maar om het kijken of het echt wat voor jou is. Deze stap is belangrijker dan je denkt. Het is namelijk hét moment dat je de verkoper vragen kan stellen en misschien wel gebreken aan de woning kan ontdekken. Wanneer je gebreken over het hoofd ziet vallen deze achteraf onder de categorie ‘verborgen gebreken’. De kans is dan groot dat je zelf moet betalen om desbetreffende gebreken op te lossen.

Een aankoopmakelaar weet precies waar hij op moet letten en stelt vragen waar jij waarschijnlijk niet zo snel op komt. Denk aan de bouwkundige staat, en of er asbest aanwezig is. Doordat de aankoopmakelaar deze vragen stelt, voldoe jij aan de onderzoeksplicht die je als koper hebt. Na de bezichtiging maakt de makelaar een overzicht met alle voor- en nadelen zodat je weet of ‘t een geschikte woning voor jou is.

3. De onderhandeling

De onderhandeling is één van de belangrijkste taken van een aankoopmakelaar, hij kent de meest effectieve onderhandelingsstrategieën en heeft het onderhandelingsproces vaak doorlopen. Hij kan er dus zeker voor zorgen dat je heel wat geld bespaart, en zo dus de kosten van een aankoopmakelaar makkelijk terugverdient.

4. Goede connecties

Een andere goede reden om te werken met een aankoopmakelaar is het feit dat ze vaak een breed netwerk hebben en daardoor dus ook goede connecties. Een makelaar is niet genoeg om een huis te kopen, je krijgt te maken met nog veel meer mensen. Een aankoopmakelaar kan je helpen om aan een goede hypotheekadviseur of een notaris te komen, zodat de volgende stappen in het proces ook soepel verlopen.

Meer lezen over de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MakelaarskostenConsumentenbond

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: dít is dus wat je aan een aankoopmakelaar hebt
Sluiten