Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 27 aug 2021

Voorbereiden op de huizenmarkt? 7 gratis dingen die je kunt doen

Het kan nogal heftig zijn, die huizenmarkt. Maar wij helpen je graag een handje. Er zijn namelijk genoeg dingen die je kan doen als jij op zoek bent naar een nieuwe woning.

Met deze tips kan je er kosteloos voor zorgen dat je toch weer een paar stappen dichter in de buurt komt van je droomhuis.

7 dingen om je voor te bereiden op de huizenmarkt

1. Maak een wensenlijst

Het is belangrijk dat je er echt klaar voor bent om een huis te kopen en een goed beeld hebt van wat jij van je nieuwe woning verwacht.

Helaas kan je door de huidige huizenmarkt niet teveel eisen stellen voor je nieuwe woning en moet je wel enige ruimte voor speling open laten, anders wordt het lastig een huis te vinden die aan alle eisen voldoet. Toch is het slim om ook altijd een paar punten te hebben die je niet opgeeft.

Anders kan het namelijk zo zijn dat je dadelijk gaat settelen voor een huis dat je eigenlijk toch niet wil of iets mist wat je echt in huis wilde hebben.

2. Vraag advies over hypotheek

Je kan bij iedere bank of hypotheekadviseur een gratis oriënterend hypotheekgesprek aanvragen, wat je dus ook vooral moet doen! Hierin bespreek je bijvoorbeeld de wensen van je woning en waar je in jouw situatie rekening mee moet houden.

Denk ook goed na over hoeveel geld je iedere maand daadwerkelijk zou kunnen aflossen van een lening. Heb je een partner of ga je met een vriend samenwonen? Dan kan je het beste je financiën van tevoren goed bespreken.

Nadat je bank of hypotheekadviseur op de hoogte van je financiële situatie is, krijg je een eerste schatting van je maximale hypotheek.

3. Houd een oog op Funda

Kijk regelmatig op Funda naar huizen die vrijkomen in het gebied waar jij graag wilt wonen. Zo blijf je altijd op de hoogte van de huizenmarkt in jouw regio.

4. Raak niet gehecht aan één huis

Je wil niet helemaal verliefd op een huis worden om het vervolgens aan je neus voorbij te zien gaan. Houd het dus op een crush waar je er een paar van kan hebben. Zo ben je nooit te teleurgesteld wanneer je een huis niet krijgt en dan kan je echt verliefd worden als het huis wel de jouwe wordt.

5. Focus niet teveel op de koopprijs

Hetzelfde geldt voor het feit dat je niet teveel waarde aan de koopprijs moet hechten. Deze kan nog best wat veranderen. Vanwege de drukte op de huizenmarkt moet je tegenwoordig boven de vraagprijs bieden en dat kan tot een flink prijsverschil leiden.

6. Verspreid je huisbezichtigingen

Op het eerste gezicht lijkt het natuurlijk het fijnste voor jou als je de huisbezichtigingen lekker snel achter elkaar kan plannen, zodat je hopelijk snel je droomhuis vindt. Maar eigenlijk is het niet zo’n slim idee om door die huisbezichtigingen heen te jagen.

Teveel huizen in dezelfde periode bekijken kan ervoor zorgen dat je ze niet meer zo goed uit elkaar kan houden. Het vinden van een huis is ook niet een proces wat je moet haasten. Daarbij is het wel altijd een goed plan om foto’s (en aantekeningen) te maken wanneer je op huizenjacht bent.

7. Wel of geen makelaar?

Beslis voor je op huizenjacht gaat of je de hulp van een makelaar in wil schakelen. Aan de ene kant kan het een overbodige luxe zijn, maar aan de andere kant heeft een makelaar misschien wel meer kennis van de huidige huizenmarkt dan jijzelf.

5 tips om met deze oververhitte woningmarkt een huis te kunnen kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Voorbereiden op de huizenmarkt? 7 gratis dingen die je kunt doen
Sluiten