Hannah Westra
Hannah Westra Tips 9 jan 2016

Voor het eerst samenwonen: meubels uitzoeken

Ga je voor het eerst samenwonen? Super leuk! Als je het goed doet deel je je huis straks met de leukste huisgenoot die je kunt bedenken. Dat feest begint al bij het zoeken (en uiteraard vinden) van een appartementje of huis, tot het kiezen van de inrichting. Natuurlijk brengt deze zoektocht ook een heleboel keuzes met zich mee.. En om te voorkomen dat jij straks in keuzestress raakt, helpen wij je graag een handje. Daarom delen we de komende weken op Roomed een serie artikelen die je helpt met de zoektocht en waarbij zelfs het verhuizen zélf leuk wordt!

In het vorige artikel hielpen we je op weg met het bepalen van jullie woonstijl. Zijn jullie erover uit? Dan is het tijd om meubels uit te zoeken en aan te schaffen! Ook daar gaat meer denkwerk aan vooraf dan je in eerste instantie misschien verwacht. Want waar let je bijvoorbeeld op? En wat als je niet alleen meubels van IKEA wilt, maar wel kwaliteit wilt zonder al te veel geld uit te geven? We geven je vier tips. Ook niet geheel onbelangrijk: koop pas meubels als je weet wat voor ruimte je tot je beschikking hebt. Zo weet je zeker dat het straks allemaal past.

1. Bepaal wat jullie belangrijk vinden: kwaliteit of budget

Kwaliteit en budget kunnen best samengaan, maar hoe cliché ook: goedkoop is uiteindelijk vaak duurkoop. Bepaal dus wat je belangrijk vindt. Hebben jullie de mogelijkheid om iets meer uit te geven? Dan is het verstandig om dat ook te doen en voor kwaliteit te gaan. Dit gaat vaak langer mee en is op de lange termijn dus voordeliger. Heb je op dit moment niet zo veel te besteden of wissel je graag met regelmaat van meubels? Neem dan genoegen met goedkopere meubels die misschien eerder aan vervanging toe zijn. Let er wel op dat bepaalde dingen best een investering waard zijn, zoals een goed matras bijvoorbeeld. Aangezien je dat intensief gebruikt én best belangrijk is voor je houding, kun je daar beter iets meer aan uitgeven. Koop je meubels voor een huurhuis? Let dan ook op deze vijf dingen.

2. Verder kijken dan standaard winkels als IKEA

Tijdens meubels uitzoeken is een winkel als IKEA natuurlijk hartstikke handig, maar echt origineel is het niet. En om nou al je meubels te hacken, is ook een beetje overdreven. Dus tenzij je er niet zoveel om geeft dat meerdere huizen in de straat dezelfde kast, bank én eettafel in huis hebben, is het wel zo leuk om meubels uit verschillende winkels te mixen. Waar begin je? Zoek naar originele winkels buiten de winkelboulevards. Hier vind je vaak namelijk alsnog veel van hetzelfde. Altijd slim en leuk om ook de woonboulevards te bezoeken, maar als je iets unieks zoekt, is het handiger om ook verder te kijken. Kijk bijvoorbeeld eens tussen onze favoriete (web)shops, zoek op Google en Facebook en vraag naar ervaringen van familie en vrienden. Een bijzondere bank hoeft bijvoorbeeld niet veel duurder te zijn dan een bank van IKEA. Ook via Marktplaats kom je vaak (onbekendere) winkels tegen die veel moois hebben.

3. Wie neemt wat mee?

De kans is vrij groot dat jullie eerst allebei ergens anders (dan bij je ouders) hebben gewoond. In dat geval heb je dus allebei al een inboedel. Wat neem je mee? Maak hier goede afspraken over. Misschien wil hij wel heel graag die ene kast meenemen die jij eigenlijk helemaal niet mooi vindt. Of wil jij decoraties meenemen die hij eigenlijk echt té vrouwelijk en overbodig vindt. Maak hier afspraken over die voor jullie allebei goed voelen. Heb je bijvoorbeeld een extra kamertje waar die kast eigenlijk best wel handig is en niet echt opvalt? Overweeg dan om hem niet meteen weg te doen. Bedenk hetzelfde voor servies. Heb je echt een (te) grote stapel dezelfde borden nodig en een kast die uitpuilt van glazen en kopjes? Handig voor feestjes natuurlijk, maar niet echt nodig als je vaak maar met z’n tweeën bent.

4. Waar willen jullie op besparen?

Bedenk voordat je ook maar één meubelstuk gaat kopen waar je wel en niet op wilt besparen. Droom je stiekem van een grote houten tafel, maar voldoet de tafel die een van jullie heeft staan voorlopig eigenlijk ook nog wel? Bespaar dan op de eerste optie, zodat jullie je eerst kunnen focussen op dingen die er wel meteen toe doen. Zoek daarnaast naar tweedehands meubels in goede staat. Zo kun je flink geld besparen op iets wat wel van goede kwaliteit is. Struin Marktplaats en de kringloop dus af voor mooie items, er is meer dan genoeg te vinden! Op die manier blijft er ook meer geld over voor dingen die je juist wel heel graag nieuw wilt. Ook leuk: maak dingen zelf. Er is zo onwijs veel te bedenken wat je prima zelf kunt maken. Zelfs als je stiekem twee linkerhanden hebt! Benieuwd naar leuke DIY’s voor in huis? Die vind je hier.

Over twee weken: verhuizen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst samenwonen: meubels uitzoeken
Sluiten