Hannah Westra
Hannah Westra Tips 26 dec 2015

Voor het eerst samenwonen: je woonstijl bepalen

Ga je voor het eerst samenwonen? Super leuk! Als je het goed doet deel je je huis straks met de leukste huisgenoot die je kunt bedenken. Dat feest begint al bij het zoeken (en uiteraard vinden) van een appartementje of huis, tot het kiezen van de inrichting. Natuurlijk brengt deze zoektocht ook een heleboel keuzes met zich mee.. En om te voorkomen dat jij straks in keuzestress raakt, helpen wij je graag een handje. Daarom delen we de komende weken op Roomed een serie artikelen die je helpt met de zoektocht en waarbij zelfs het verhuizen zélf leuk wordt!

In het vorige artikel kwam aan bod waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Als je eindelijk een huis of appartement hebt gevonden is het tijd om jullie woonstijl te bepalen. Dat kan best een uitdaging zijn. Want net als bij het zoeken van een huis, is het ook bij deze stap goed mogelijk dat jullie (behoorlijk) van mening verschillen. Of misschien vinden jullie eigenlijk alles wel mooi. Tijd om jullie woonstijl te bepalen dus!

1. Maak samen een moodboard

Het kan best zo zijn dat de een al helemaal voor zich ziet hoe het huis eruit moet zien, terwijl de ander daar nog niet helemaal over uit is of het er misschien niet mee eens is. In deze fase is het best wel belangrijk dat jullie het uiteindelijk enigszins eens worden over wat jullie mooi vinden. Dat hoeft echt niet exact hetzelfde zijn, maar het is wel slim om (een aantal) compromissen te sluiten. Begin met het maken van een moodboard. Dat kan op the old fashioned way door het scheuren van voorbeelden uit woonbladen en reclamefolders. Heel leuk, maar ergens ook beperkt omdat je dan maar net moet tegenkomen wat je wilt. Een veel makkelijkere manier is Pinterest. Maak allebei een apart board aan om foto’s op te pinnen die je aanspreken. Leg de twee boards naast elkaar en zoek de overeenkomsten. Grote kans dat er op beide borden genoeg staat wat jullie allebei aanspreekt! Is dit niet zo? Bepaal dan beiden wat jullie voorkeur heeft. Hebben jullie een woonstijl bepaalt die bij jullie past? Maak dan samen een board aan om op te pinnen. Zo zie je meteen of de foto’s op het moodboard een geheel vormen.

2. Bezoek samen woonwinkels

Bezoek samen woonwinkels, dit keer puur om te kijken wat jullie wel en écht niet mooi vinden. Is dat iets heel anders dan wat je in eerste instantie dacht? Bedenk dan waar dat aan ligt en vraag je af of het wel of niet past binnen jullie stijl. Ga eerst echt alleen om te kijken, om te voorkomen dat de inrichting straks een verzameling wordt van meubels die eigenlijk net niet lekker bij elkaar passen. Heb je iets moois gezien, maar vind je het eigenlijk te duur? Zoek dan naar alternatieven. Kun je het bijvoorbeeld zelf maken? Overweeg dat. Dat voegt meteen persoonlijkheid toe aan jullie interieur.

3. Bepaal een kleurenpallet

Het kan best zo zijn dat jullie moodboard een mengeling is van heel veel verschillende kleuren. Niet zo gek ook, want dit is het eerste moment waarop jullie samen gaan kijken wat jullie mooi vinden. Nu is er niets mis met stijlen mixen en mag je best een beetje aan colorblocking doen, maar het kan ook teveel worden. Bepaal dus samen een kleurenpallet waar jullie je allebei goed bij voelen. Houdt hij van donker en jij van licht? Kies dan bijvoorbeeld voor een lichte basis, maar wel met contrasterende details. Uiteindelijk is het belangrijk dat jullie er allebei gelukkig van worden. Kom je er niet uit? Streep de dingen die een van jullie écht niet mooi vindt meteen af en geef een voorkeur aan de dingen die jullie allebei wel prima vinden. Benieuwd hoe je de gulden middenweg vindt als het gaat om kleur? Dat vertellen we je hier.

4. Maak afspraken

Of jullie er nu wel meteen uitkomen of niet; het is hoe dan ook belangrijk om afspraken te maken. Maak ook wat betreft woonstijlen en meubels een lijstje met dingen die jullie absoluut niet willen en schrijf ook dingen op die je niet meteen mooi vindt, maar waar je wel mee kunt leven. Think outside the box! Het kan best zijn dat het uiteindelijk veel beter in het echt bevalt dan je in eerste instantie verwacht. Bepaal kleuren, texturen en materialen die jullie mooi vinden en beslis vooral wat jullie belangrijk vinden in huis. Als jullie het daar allebei over eens zijn, komt het met de rest van de inrichting ook wel goed. Hebben jullie écht niet dezelfde smaak? Lees dan deze tips om het toch eens te worden met elkaar.

Over twee weken: tijd om meubels uit te zoeken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst samenwonen: je woonstijl bepalen
Sluiten