Hannah Westra
Hannah Westra Tips 12 dec 2015

Voor het eerst samenwonen: hier moet je op letten tijdens een bezichtiging

Ga je voor het eerst samenwonen? Super leuk! Als je het goed doet deel je je huis straks met de leukste huisgenoot die je kunt bedenken. Dat feest begint al bij het zoeken (en uiteraard vinden) van een appartementje of huis, tot het kiezen van de inrichting. Natuurlijk brengt deze zoektocht ook een heleboel keuzes met zich mee.. En om te voorkomen dat jij straks in keuzestress raakt, helpen wij je graag een handje. Daarom delen we de komende weken op Roomed een serie artikelen die je helpt met de zoektocht en waarbij zelfs het verhuizen zélf leuk wordt!

In het vorige artikel gaven we handige tips en tricks die kunnen helpen bij de zoektocht naar een huis. Die search begint waarschijnlijk bij dagenlang huizensites afspeuren. Als je dan iets gevonden hebt waar jullie allebei blij van worden en wat bij jullie past, is het natuurlijk tijd om te bezichtigen. Yay! Ook daarbij helpen we je graag een handje om te voorkomen dat je door de roze bril straks belangrijke dingen over het hoofd ziet.

1. Ga samen naar een bezichtiging (altijd!)

Je zoekt een huis voor jullie samen. Daarom is het onwijs belangrijk dat jullie je er allebei prettig voelen. Online naar huizen zoeken hoef je echt niet continu met z’n tweeën te doen, maar als je dan eindelijk kunt bezichtigen, is het wel belangrijk dat jullie het beiden met eigen ogen kunnen zien. Het kan namelijk best zo zijn dat de een iets wel mooi en fijn vindt, terwijl de ander zich er een stuk minder prettig voelt. Natuurlijk kun je foto’s maken voor de thuisblijver, maar een foto kan ook dingen vertekenen (zeker foto’s van een makelaar). Je krijgt pas echt een goed beeld als je er zelf bent geweest. Daarnaast zie je dingen sneller over het hoofd als je ergens alleen naar toe gaat. So rule number one: ga ALTIJD samen naar een bezichtiging.

2. Meet dingen eventueel meteen op

Ziet de ruimte er heel anders uit dan je dacht? Meet het dan gelijk op – of in elk geval voordat je het contract tekent. Dat voelt misschien een beetje gek als je ergens voor het eerst komt, maar zo weet je wel zeker dat het klopt. Niets is vervelender dan er later achterkomen dat het huis of appartement een heel stuk kleiner is dan vooraf werd verteld. Het is trouwens sowieso fijn om alle afmetingen te hebben voor als je gaat nadenken over de inrichting.

>> Volg dit stappenplan en je weet zeker dat je meubels echt in je huis passen.

3. Maak foto’s

Hoewel foto’s iets dus kunnen vertekenen, is het toch slim om er een paar te maken. En dan niet alleen van grote ruimtes, maar ook van details. Een (eerste) bezichtiging kan best wel overweldigend zijn. Je wilt het liefst alles zien, terwijl er ook allemaal mensen om jullie heen staan die soms ook verwachtingen hebben – denk aan de makelaar of huisbaas. In zo’n geval is het fijn als jullie later nog even in alle rust samen kunnen kijken naar de foto’s. Aangezien jullie er allebei zijn geweest, kun je alles makkelijker in perspectief plaatsen dan als maar een van jullie het in het echt heeft gezien en zie je minder snel (slechte) dingen over het hoofd. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een kort filmpje maken terwijl je door de ruimte(s) loopt; zo krijg je achteraf een nog beter beeld van hoe het was.

4. Praat met de huidige bewoners

Vraag de huidige bewoners tijdens de bezichtiging de oren van het lijf! Waarom gaan ze verhuizen, wat vonden ze fijn aan dit huis, wat vonden ze minder fijn.. Van ervaringen leer je uiteindelijk het meest. Voor hen maakt het meestal niet heel veel uit of jullie de woning wel of niet gaan huren, aangezien zij meestal toch aan een bepaalde opzegtermijn vastzitten. Zij zullen dus meer vertellen dan de makelaar of huisbaas. Houd er rekening mee dat dit bij een koophuis natuurlijk anders is, aangezien de bewoners er dan wel baat bij hebben dat het huis snel wordt verkocht.

5. Maak samen kennis met de buren

Probeer als je de kans krijgt om in elk geval voor het tekenen van het contract kennis te maken met de buren. Afhankelijk van het type woning is het fijn om te weten wie er onder en boven je woont of wie er naast je woont. Is deze mogelijkheid er niet? Check dan sowieso bij de huidige bewoners hoe de buurt is, hoe de buren zijn en of er bijvoorbeeld weleens sprake is van overlast. Je droomhuis kun je uitzoeken, je buren helaas niet. Wel zo handig om vooraf dus te weten of dat goed zit.

>> Woon je in een appartement en heb je nog weleens last van de buren? Met deze handige tips demp je het lawaai.

6. Neem samen een beslissing

Zeg niet bij de eerste beste bezichtiging ‘ja’ omdat je snel een huis wilt hebben. Maak die beslissing alleen als het écht voor jullie allebei goed voelt. Doe dit dus altijd samen. Natuurlijk kunnen er nog twijfels zijn. Dat is logisch, want het is best spannend om zo’n grote beslissing te maken als je voor het eerst gaat samenwonen. Als jullie het eens zijn over het huis en de buurt, kom je al een heel eind. Een huis wordt immers pas echt een thuis als jullie eigen meubels er in staan en jullie er samen wonen.

Over twee weken: hoe bepaal je samen jullie stijl?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst samenwonen: hier moet je op letten tijdens een bezichtiging
Sluiten