Hannah Westra
Hannah Westra Tips 28 nov 2015

Voor het eerst samenwonen: de zoektocht naar een huis

Ga je voor het eerst samenwonen? Super leuk! Als je het goed doet, deel je het huis straks met de leukste huisgenoot die je kunt bedenken. Dat feest begint al bij het zoeken (en uiteraard vinden) van een appartementje of huis, tot het kiezen van de inrichting. Natuurlijk brengt deze zoektocht ook een heleboel keuzes met zich mee.. En om te voorkomen dat jij straks in keuzestress raakt, helpen wij je graag een handje. Daarom delen we de komende weken op Roomed een serie artikelen, die je helpt in deze zoektocht en waarbij zelfs het verhuizen zélf leuk wordt!

Stap één is natuurlijk het zoeken van een appartement of huis. Eigenlijk is dit ook een van de leukste stappen, omdat je met een blank canvas begint en alle kanten nog op kunt. En oké, wat is er leuker dan stiekem dagenlang huizensites afspeuren en ongegeneerd binnenkijken? Guilty Pleasure!

1. Bedenk waar jullie willen wonen

Zijn jullie stadsmensen of voelen jullie je eigenlijk meer thuis in een dorp? Het kan natuurlijk dat de een meer houdt van drukte om zich heen, terwijl de ander liever de gezelligheid van een dorp heeft. Uiteindelijk is het belangrijk dat jullie je allebei goed voelen op een plek. Bedenk dus eerst waar jullie willen wonen en kijk daarna welke wijken jullie aanspreken. Ga eventueel langs en vraag aan mensen die er wonen hoe de buurt is. Van ervaringen leer je natuurlijk het meest. Door dit vooraf te bedenken, kunnen jullie bij de verdere zoektocht al een heleboel uitsluiten. Pas wel op dat je niet té veel uitsluit; het is namelijk wel fijn om meerdere opties te hebben.

2. Bedenk wat voor soort huis of appartement jullie willen

Ben jij altijd al gek geweest op karakteristieke oude huizen, maar houdt hij meer van modern? Of andersom? Dan kan het best een uitdaging zijn om een middenweg te vinden. Schrijf van alle opties de voor- en nadelen op en beslis daarna wat voor jullie allebei goed voelt. Een oud huis heeft vaak meer karakter, maar kan ook nadelen hebben. Denk aan enkelglas en andere gebreken. Is dat het waard?

Bron: Pexels

3. Maak een lijstje waar een woning aan moet voldoen

Nadat jullie een keuze hebben gemaakt over de bovenste twee punten, is het tijd om te bedenken waar een woning echt aan moet voldoen. Hebben jullie bijvoorbeeld besloten dat jullie in een oud huis willen wonen? Bedenk dan wat acceptabel is qua staat en laat het huis goed onderzoeken. Je wilt er niet achteraf achterkomen dat er veel achterstallig onderhoud is aan je droomhuis. Zolang jullie vooraf goed alle ‘eisen’ opschrijven, maakt dat de keuze makkelijker dan wanneer je eerst ergens gaat kijken en meteen verliefd wordt op het huis.

4. Kopen of huren?

Als je kunt kopen, is dat in de meeste gevallen voordeliger dan huren. Maar kopen is ook een flinke investering en brengt daarnaast heel wat andere rompslomp met zich mee. Huren is (op de lange termijn) meestal duurder, maar kan ook makkelijker zijn. Weten jullie bijvoorbeeld nog niet zeker of jullie in een bepaalde buurt of stad willen wonen? Begin dan met huren. Zo kun je samen uitvinden of dit een plek is waar jullie je thuis voelen, zonder dat je er meteen jaren aan vastzit. Daarnaast zijn er ook bij huurhuizen verschillende opties mogelijk. Sommige huurhuizen worden bijvoorbeeld kaal opgeleverd, wat betekent dat je veel zelf moet regelen. Maar er zijn ook huizen die gemeubileerd of gestoffeerd worden opgeleverd. Soms zelfs inclusief koelkast en wasmachine. Dat laatste scheelt weer een grote investering vooraf. Handig, want verhuizen is al duur genoeg.

Bekijk ook: zes dingen die je moet weten bij het kopen van je eerste huis

Bron: Pexels

5. Bepaal samen wat jullie kunnen en wíllen uitgeven

Heel belangrijk: maak een overzicht van wat jullie uit kunnen geven en houd daarbij ook rekening met onvoorziene kosten. Werkt de een wel en de ander niet? Maak dan eventueel een verdeling waarbij de begroting voor beiden haalbaar is. Zorg ervoor dat het voor beiden goed zit. Bepaal wat jullie het liefst uit willen geven per maand, maar beperk de zoektocht niet tot dat bedrag. Het kan namelijk best zo zijn dat jullie hét perfecte huis vinden – in de goede buurt en goed onderhouden – met een (huur)prijs nét boven het gestelde budget. Dan kun je natuurlijk samen verder zoeken, maar je kunt ook kijken of dit appartement of huis die paar euro meer per maand wél waard is. Liever vijftig euro meer betalen per maand voor een goed onderhouden droomhuis, dan minder voor iets dat in een slechtere buurt staat of minder goed onderhouden is.

6. Bedenkt hoe snel jullie willen verhuizen

Als je alle tijd hebt, kun je prima via sites als Funda en Marktplaats naar woningen zoeken. Houd er wel rekening mee dat de meeste huizensites kosten rekenen als je meer informatie wilt. Willen jullie vrij snel iets vinden? Tenzij je een groot netwerk hebt met mensen die altijd wel iemand kennen die gaat verhuizen, kun je overwegen om een makelaar in te schakelen. Die selecteert woningen op basis van jullie wensen en heeft vaak een beter beeld van de staat en een eventuele huisbaas. Kies voor een kleine makelaar die al lang werkzaam is in het vak. Dat is beter dan een makelaarskantoor waar je een van de vele huizenzoekers bent. Een makelaar kost extra geld (vergeet ook de bemiddelingskosten niet), maar is wel erg handig als jullie bijvoorbeeld snel een woning willen vinden in een grote stad.

Over twee weken: waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst samenwonen: de zoektocht naar een huis
Sluiten