Merve Ozturk
Merve Ozturk Tuin 29 nov 2020

Als je meer wilt doen dan een vetbol ophangen: welke vogels eten wat?

Het wordt steeds kouder, terwijl wij lekker binnen zitten met een warm plaid en een kop thee, vliegen vogels door de kou. Het minste wat wij voor hen kunnen doen is wat te eten klaarzetten in de tuin. Op deze manier geniet je ook nog van hun aanwezigheid.

Om het in 茅茅n keer goed te doen, hoor je wel te weten wanneer je vogels hoort te voeren en welke vogel wat voor eten lust. Want ook vogels hebben zo hun voorkeuren. We helpen je er graag bij.

Z贸 geef je vogels het juiste voedsel

We schreven eerder over hoe je vogels kunt voeren per seizoen. We kunnen je vertellen dat vogels het enorm waarderen als je aan hen denkt. Vooral in de winter gebruiken vogels enorm veel energie. Daarnaast verdwijnen insecten van de grond en maken regen en sneeuw het moeilijk om zaden te vinden.

Dat de dagen korter worden speelt uiteraard ook een grote rol, ze hebben namelijk minder tijd om te zoeken naar voedsel. Juist daarom is het van belang dat je het juiste voedsel op de juiste plek zet. Van december tot april kun je vogels voorzien van vetrijke producten zoals vetbollen en vogelpindakaas.

Lievelingseten van verschillende vogels

Kleine vogels zoals de merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw zijn dol op rozijnen, krenten, bessen, broodkruimels en (schillen en klokhuizen van) fruit. Plaats het voedsel op de grond langs een beschutting zodat de vogels het gemakkelijk kunnen vinden.

Mezen (de koolmees, pimpelmees, kuifmees, zwarte mees, staartmees), de matkop, groene specht en halsbandparkiet hebben liever vetbollen, ongezouten pinda’s, halve kokosnoot, zonnebloempitten en pindablokken.

Deze vogels vinden het voedsel op de voedertafel, voederbuis of je kunt ‘t ophangen in bomen en struiken – ook daar is het voedsel makkelijk vindbaar.

Lees ook: Makkelijk en leuk: help vogels de winter door en maak dit jaar z茅lf vetbollen

Vliegt de winterkoning, heggenmus en roodborst veel in jouw tuin of wil je ze graag zien? Zet dan wat bessen, meelwormen, ongekookte havermout en maden en larven op de grond (zorg er wel voor dat er geen sneeuw ligt).

Mussen, vink en groenling eten het liefst onkruid-zaden, zonnepitten, pindablokken, en wat bruin broodkruimels van de grond. De specht, boomklever, boomkruiper en gaai houden wederom van pinda’s en noten, vetbollen en zonnebloempitten die zijn vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek.

Wat ons opvalt bij de zwarte kraai, kauw, ekster, merel en grote lijster is dat ze houden van gekookte aardappelen. Ook zijn ze blij met kaasresten, rozijnen, bessen en fruit.

De huismus, ringmus, sijs, distelvink, vink, keep, groenling, appelvink, houtduif en Turkse tortel houden van onkruidzaden, gemengd strooizaad, etensresten en zonnebloempitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VogelbeschermingNatuurpunt

Reageer op artikel:
Als je meer wilt doen dan een vetbol ophangen: welke vogels eten wat?
Sluiten